Abdulvasih Duran


"TEBESSÜM ETMEK SADAKADIR"

Meşhur bir hikayedir bilirsiniz.Şöyle ki:”Patron evden hanımıyla tartışarak çıkıyor.Morali bozuk olduğundan bu iş yerindeki işçiye bağırıyor.İşçi patrona bağıramadığından dolayı iş çıkışında simit aldığı simitçiden hırsını alıyor.Simitçinin adama gücü yetmediğinden kediye tekme atarak deşarj olmak istiyor”.Bu hikayenin sonunda şu soru sorulur.”Kedinin tekme yemesinin gerçek suçlusu kimdir? (Cevap:Patronun eşiyle olan tartışmasıdır.)


 Günlük yaşantımızda genellikle hayat düzeni patron-işçi,amir-memur v.b. şeklindedir.Dolayısıyla herhangi birinin moral bozukluğu ve can sıkıntısı ister istemez diğerlerini de etkilemektedir.

Günlük işlerimizin daha verimli ve sağlıklı yürümesi için  insanlar arasında güzel bir iletişimin bulunması şarttır.Genellikle “her şey ayrıntılarda gizlidir” derler.Doğru bir sözdür bu.Yani kale duvarlarındaki büyük taşlar ne kadar  önemliyse taşları tutan küçük çakıl taşları da o denli önemlidir.
   
  Bizler de “BİRAZCIK TEBESSÜM ET” sloganıyla bir kampanya başlatalım.Bu kampanyanın alt başlıkları mesela şunlar olsun:
-“Tebessüm Ettirecek  Bir İyilik Yap”,
-“Hiçbir İyilik Önemsiz Değildir”,
-" İyilik yapar gibi görünme,iyilik yap ama görünme",
-“Öyle bir ömür geçirin ki, düşmanlarınız bile ölümünüze  ağlasınlar...”

  Alemlere rahmet iki cihan serveri Efendimiz bize sadakayı çok vermemizi telkin etmektedir. “Verecek bir şeyimiz yok Ya Rasülellah” diyenlere de “İnsanlara tebessüm etmeniz de bir sadakadır” buyurmuşlardır.
    Güler yüz, gülleri açmış bahçe gibidir. Seyredenlere bir güzellik verir. İnsan, güzellikler karşısında güzelleşir. Güler yüzlü olanların yanında ruhu aydınlanır.


    İslam dini toplumdaki insanların motivasyonunu yükseltmek için şu temel noktalara  önem vermiştir:

-SELAMLAŞMAK: İslam dininde selam vermek sünnet,  selamı kabul etmek ise farzdır. Selam vermek tanışıklık, dostluk, ilgi ve güzel ahlakın gerektirdiklerindendir. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:“Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.” (Nisâ,86).


Hz. Peygamber (sav), bir hadislerinde konuya şöyle değinmiştir : “Sizler, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız (yerine getirdiğiniz) zaman birbirinizi seveceğiniz bir şeye delalet edeyim mi (yol göstereyim mi?) Aranızda selamı yayınız (Selamı yayınız buyurmakla, selamlaşmayı ihmal etmeyiniz tavsiyesinde bulunmuşlardır)”.

-İYİLİK VE YARDIMLAŞMA:İslam dininin en çok önem verdiği konulardan birisi de infak etmektir.İnfak demek; Allah’ın rızasını

 kazanmak amacıyla kişinin kendi malından/parasından harcama yapması ve ihtiyaç sahiplerine her türlü yardımda bulunmasıdır.Bu yardım ,gerek akrabalardan ve gerekse diğer insanlardan yoksul ve muhtaçlara para veya maişet yardımı yapıp,onların geçimine katkıda bulunmaktır.Kur’an-ı Kerim’de infak ile ilgili  bir çok ayet vardır.Bakara suresinin  hemen ilk ayetlerinde şöyle buyrulur: “ Onlar gaybe   inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar(infak ederler).”(Bakara-3).

-TEBESSÜM ETMEK: Kültürümüz tebessüm ettirecek kaynaklarla doludur.
-Nasrettin Hocamız,
- Temel ile Dursun' umuz,
-Karagöz ile Hacivat’ımız,
-Meddahlarımız,
-Erzurumlu TEYO’muz v.b. karakterler hep tebessüm etmek içindir.

    Tebessüm etmek eğlenmek demek değildir.Öyle olmuş olsaydı babasını,annesini, altı  çocuğunu,eşi Hz.Hatice’yi (r.a),amcaları Hz.Hamza’yı (ra) ve Ebu Talib’i amcası oğlu Hz.Cafer’i (r.a)  kaybeden ve acılarını  yaşayan  Sevgili Peygamberimiz (sav) “TEBESSÜM SADAKADIR” buyururmuydu?