Bilindiği gibi anmak için anlamak, yaşamak için de yaşatmak gerekir. Biz gerçekten O yüce insanı hakkıyla tanıdığımızı söyleyebiliyormuyuz?
Rasullullah (sav) sadece insanlara değil alemlere rahmet olarak gönderildiğini (Enbiya-107) unutmamamız gerekir.O insanlara bir Rahmet Peygamberiydi, çünkü;'Allah'ın ipine (Kur'an'a) hep beraber sımsıkı sarılınız ve tefrikaya düşmeyiniz.Allah'ın üzerinizdeki nimetini hatırlayınız ki sizler birbirinizin düşmanıydınız,Allah kalplerinizi sevgiyle birleştirdi ve kardeş oldunuz..'(Al-i İmran,103) ayetini O'nun aracılığıyla öğrendik.
O canlılar alemine de Rahmet Peygamberiydi. Çünkü,kediyi hapsedip açlıktan öldüren bir kadının cehennemlik olduğunu,susamış köpeğe ayakkabısıyla su verenin de cenneti hak ettiğini yine O bize örnek vermişti .Bitkiler alemine de Rahmet Peygamberiydi çünkü 'Kıyametin koptuğunu duysanız bile elinizde ki fidanı dikiniz' diyende O'dur.
Rasulullah(sav)in hayatına baktığımızda O'nun hayatı bir insanın başından geçmesi neredeyse mümkün olmayan olaylar,sıkıntılar ve üzüntülerle doludur.Doğmadan 2 ay önce babasını,6 yaşındayken annesini,8 yaşındayken dedesini kaybetmiş ve sonraki yıllarda 6 çocuğunun,eşininin, amcalarının ve yeğenlerinin ölümlerinin acılarını yaşamıştır.Ama bütün bunlara rağmen hiçbir zaman hayattan kopmamıştır.
Günümüz de daha yeni duyduğumuz 'Hayat devam ediyor' düsturunu adeta yaşamış ve bizlere de 'Tebessüm sadakadır' tavsiyesiyle gülümsemeyi unutturmamıştır.
Günümüz de daha yeni fark edilen 'Empati 'kavramını O 'Kendin için istediğin bir şeyi diğer insanlar için de istemedikçe gerçek mü'min olamazsınız' hadisi şerifiyle bize öğretmişti.O kendisinden 15 yaş büyük olan Hz. Hatice(r.anha) ile evlenirken evlilikte yüz güzelliği değil,ruh güzelliğinin önemli olduğunu bize öğretmişti.
O bizlere'Beşikten mezara kadar ilim öğrenin' buyururken günümüz dünyası 'Yaşam boyu bilgi' gerçeğini daha yeni fark ediyordu.O 'Kolaylaştırınız,zorlaştırmayınız,müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz' ve 'Merhamet etmeye merhamet
olunmaz' tavsiyeleriyle insan psikolojisini iyi bilmiş,insanların birbirlerine nasıl yakın olabileceğinin ip uçlarını vermiştir.
İşte bütün bunlar ve sayısız tavsiyelerinle seni özledik ya Resulallah! Günümüzdeki bir çok işin 'Lillah' yerine 'lira' için yapıldığı bir dünyada 'Buna karşı sizden hiçbir ücret istemiyorum.Benim ecrimi verecek olan,ancak alemlerin Rabbidir'(Şuara-109) ayetini ne kadar özledik ya Rasulallah!
Ticari ortaklıkların bozulduğu,ailelerin güvensizlik nedenleriyle dağıldığı,eşyaya ömür boyu garanti verildiği ama insanın insana garanti veremediği bir dünyada Senin 'el-emin (güvenilir)' özelliğini/güzelliğini kadar özledik ya Rasulallah!
Kitaba uyanların azaldığı buna karşılık kitabına uyduranların çoğaldığı bir dünyada 'Sizlere iki şey bırakıyorum;Allah'ın Kitabını ve benim Sünnetimi.Bunlara uyarsanız sapıtmazsınız ve hidayete erersiniz' tavsiyenizi ne kadar özledik ya Rasulallah!
Eşyada işçiliğe önem verildiği ancak insanda kişiliğe önem verilmediği,altın madeninin çoğaldığı ama altın gibi insanların azaldığı bir dünyada 'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim' tanımınızı ne kadar özledik ya Rasulallah!
Seni özledik ve özlemeye devam edeceğiz.Sana dil uzatan bir alim olmaktansa sana aşık bir cahil olmaya razıyız ya Rasulallah!