Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan'dan dev doğalgaz hamlesi!

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında tarihi doğalgaz anlaşması imzalandı!

EKONOMİ 14.05.2024 14:30:00 0
Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 14 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında tarihi bir doğalgaz anlaşması imzalandığını duyurdu. Anlaşma kapsamında Türkmenistan doğal gazı, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye taşınacak. Bu sayede Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanırken, Avrupa'ya da doğalgaz sevkiyatı imkanı artacak.

Bakan Bayraktar'ın Açıklamaları:

  • "Azerbaycan'la ilişkilerimiz ikinci bir aşamaya geçti. 15 Haziran 2021'de imzalanan Şuşa Beyannamesi ile strateji ortaklığa ulaştık. Özellikle enerji alanında iş birliklerimiz geliştirildi. İki ülke kararlı bir şekilde yatırımlarına devam ediyor."
  • "İlişkilerimiz doğalgaz alanında yeni bir boyuta geliyor. 2030 yılına kadar Azerbaycan doğalgazın Türkiye'ye ek olarak da ulaşmasını öngörüyoruz."
  • "Bu anlaşmayla Türkmenistan doğal gazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması için mutabakata varmış oluyoruz."
  • "Bu kış Nahçıvan'ın doğalgazı Türkiye üzerinden teslim edilecek. En kısa sürede bu hattı (Iğdır -Nahçıvan) devreye almaya planlıyoruz."
  • "Avrupa'ya Türkiye üzerinden doğalgaz aktarımını genişleteceğiz. İş birliğimizi bu anlaşmalarla perçinlemeye devam edeceğiz."

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

EKONOMİ
GÜNDEM
1

SON DAKİKA! MİT'ten Suriye'de nokta operasyon

2

İzmir Körfezi Ölüyor: Bazı bölgelerde yaşam kalmadı

3

Beşiktaş'ta vedaların maliyeti 7 milyon euro'yu buluyor

4

SON DAKİKA! MSB'den "teğmenlerin kılıçlı yeminine" ilişkin açıklama

5

SON DAKİKA! İstanbul'da okul trafiği kararı: Saatler değiştirildi