İzmir Körfezi Ölüyor: Bazı bölgelerde yaşam kalmadı

Bakan Kurum, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe dikkat çekerek, "Denizde oksijen kalmamış, bazı noktalarda yaşam yok." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 5.09.2024 16:30:00 0
İzmir Körfezi Ölüyor: Bazı bölgelerde yaşam kalmadı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TÜBİTAK Gemisi ile Körfez'deki incelemelere ve İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na katılıyor.

Bakan Kurum, İzmir Körfezi'nde açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz hafta su kirliliği nedeniyle binlerce balığın ölümüne değinen Kurum, "Körfezimizin bazı bölgelerinde yaşam kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür." ifadelerini kullandı.

"İZMİR KÖRFEZİ TAM BİR CENNET PARÇASIDIR"

Murat Kurum, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Sizleri sevgi, saygı ve hürmetle selamlıyorum. Bugün, çok anlamlı bir zaman diliminde, İzmir’in Kurtuluş Haftası’nda, Güzel İzmir’imizdeyiz.

Bildiğiniz gibi; yakın zamanda İzmir Körfezi’miz, yeniden toplu balık ölümleriyle, kötü koku ve görüntülerle gündeme gelmişti.

Biz de bugün TÜBİTAK Gemimizdeyiz. Hepimizin içini sızlatan o görüntüleri ve sebeplerini yerinde görmek için; bilim insanlarımızla, Valimizle, belediyelerimizle gerekli saha çalışmalarımızı yapıyoruz.

İzmir Körfezi'miz, dünyanın göz bebeği olan bir tabiat harikasıdır. Kurtuluş Savaşı'nda düşmanın denize döküldüğü yer burasıdır. Mavi Vatan’ımızın en anlamlı noktası, en muhteşem bölgesidir. Bağımsızlığımızın simge mekânıdır. Burası; birbirinden güzel adalarıyla, tuzlaları, dalyanlarıyla; kuş cenneti ve lagünleriyle, tam bir cennet parçasıdır.

"DENİZDEKİ, ATIK SU KAYNAKLI AMONYAK MİKTARI 50 KAT FAZLA"

Maalesef bugün; sıraladığım tüm bu güzellikler tehlike altındadır, adeta can çekişmektedir. İzmir Körfezimiz, karadan gelen kirlilik nedeniyle artık nefes alamamaktadır. Balıklarımız toplu ölümler yaşamaktadır.

Bakanlık olarak geçtiğimiz günlerde; bu acı durumun sebeplerini incelemek için harekete geçtik. Körfezin farklı noktalarında deniz suyu numuneleri aldık.

Üzülerek söylüyorum. Denizdeki atıksu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır.

Yani bu ne demek? Evsel ve endüstriyel atıklar suya arıtılmadan karıştırılıyor demek. Bu da beraberinde koku problemini getirmekte, insan sağlığını tehdit etmektedir.


 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

EKONOMİ
GÜNDEM
1

Narin Güran'ın mezarı yaptırıldı

2

Bilal Erdoğan: Fatih Altaylı askerlerin postallarını yalıyordu

3

Son dakika: Narin Güran cinayeti soruşturmasında sıcak gelişme!

4

iPhone 16 serisinin Türkiye servis ücretleri belli oldu

5

Özgür Özel'den dikkat çeken imam ve ezan çıkışı