Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gazetecilerle yaptığı değerlendirme toplantısında, enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Yılmaz, en düşük emeklilik aylığına ilişkin düzenlemenin Ocak ayı içinde tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.
Yılmaz, asgari ücretin diğer ücretlerle aynı oranda artırılmaması gerektiğini düşündüklerini vurgularken, enflasyondaki gelişmeleri değerlendirdi. Ocak ayında enflasyonun baz etkisiyle olumlu bir seyir izleyeceğini belirten Yılmaz, yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar konusunda mali politikaların enflasyonla mücadeleyi desteklediğini söyledi. Ayrıca, akaryakıt ÖTV’sinin sınırlandırılması ve deprem harcamalarının azalmasıyla birlikte mali alanın genişleyeceğine dikkat çekti.
Enflasyon ve TCMB yorumları
Yılmaz, enflasyon gelişmeleri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak,“Enflasyonun ana eğiliminde aşağıya doğru bir eğilim, gidişat oluşmuş durumda. Bu da tabii Merkez Bankamızın politikasını etkileyecektir, başka türlü düşünmek de mümkün değil. Ama faiz politikası dışında da enstrümanları var Merkez Bankamızın” dedi.
Yılmaz, kur rejimini değiştirmeyi hedeflemediklerini ancak spekülatif olaylara müdahale edilmeyeceğini ifade etti. Ayrıca, kurda belirli bir seviye hedeflerinin olmadığını vurguladı. Faiz indirimlerinin mevduat faizlerine daha fazla yansıyacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.
Yılmaz, TCMB'nin 2025 yılı için belirlediği para politikası çerçevesinde kur korumalı mevduatın etkisini tamamen sona erdireceği yönünde de açıklamalarda bulundu. Yılmaz, "2025 yılı içerisinde artık KKM'yi fazla konuşmamaya başlarız. Tam tarih vermek zor, ancak aşama aşama cazibesi azalıyor. Önemli olan, bunun kamuya yükümlülük getirmemesi. O yönde önemli adımlar atıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, KKM’nin etkisi büyük ölçüde azaldı" şeklinde konuştu.
Vergilerle ilgili olarak da büyük ölçüde çalışmaların tamamlandığını belirten Yılmaz, SGK konusunda ise kapsamlı bir reform gündemlerinin olmadığını ifade etti.
“Sosyal konut meselesine önümüzdeki dönemde ağırlık vereceğiz”
Yılmaz, enflasyonun arz tarafında gıda, konut ve enerji alanlarında önemli adımlar attıklarını belirterek, bu sektörlerde inisiyatif geliştirdiklerini söyledi. Gıda arzını desteklemek amacıyla sulama projelerine katkı sağladıklarını ifade eden Yılmaz, sosyal konut üretimini özellikle metropollerden başlayarak artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
İstihdam destekleriyle ilgili de açıklamalar yapan Yılmaz, işletmelerin istihdamını korumayı amaçladıklarını ve bunun Cumhurbaşkanı tarafından ana başlık olarak açıklandığını belirtti. Yılmaz, KOSGEB aracılığıyla işletmelere 2.500 TL’ye kadar destek sağlamayı planladıklarını, bunu hızlı ve bürokrasiye takılmadan gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.
İhracatçılara yönelik de bir mesaj veren Yılmaz, ihracatçıların kazandıkları dövizlerin bozdurulmasındaki oranı düşürdüklerini ve bu oranın daha da azaltılabileceğini belirtti.