2021 yılından bu yana istikrarlı bir hükümet kurulamaması nedeniyle ülke, erken seçimlerle sık sık siyasi arenada değişimlere sahne oluyor.
Mevcut siyasi tablo, Bulgaristan'da derinleşen siyasi kutuplaşma ve koalisyon kurma girişimlerinin başarısızlığıyla karakterize ediliyor. Son seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidar çoğunluğuna ulaşamadı, bu da uzlaşmaya dayalı bir hükümet kurma çabalarını zorlaştırdı.
Seçimlerin ana odak noktası, ekonomi, yolsuzluk ve hukukun üstünlüğü gibi konularda istikrarlı ve etkili bir yönetim sağlayabilecek bir hükümetin seçilmesi olacak. Uzmanlar, Bulgaristan'ın siyasi istikrarsızlığın yarattığı belirsizlikten kurtulmak ve kalkınma yolunda ilerlemek için istikrarlı bir hükümete ihtiyacı olduğunu vurguluyor.
Seçimlerin sonucu, Bulgaristan'ın siyasi geleceği ve Avrupa Birliği içindeki konumu için önemli bir anlam taşıyor.
Uzmanlar Bulgaristan seçimlerini mercek altına alırken, BAL-GÖÇ İnegöl Şube Başkanı Av.Ertan BAŞDERE'de yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki siyasi istikrarsızlığa ve seçimlerin önemine vurgu yaptı. Başdere açıklamasında, “Bulgaristan’ın son verilere göre toplam nüfusu 6.5 Milyon civarında, önemli olan nokta şu ki bu nüfusun %10’luk kısmı Türk soydaşlarımızdan oluşmaktadır. Ülkemizde yaşayan ve Bulgaristan pasaportuna haiz vatandaş sayımızda 400-450 bin civarında olduğu düşünüldüğünde Bulgaristan nüfusunun çok ciddi ve hatırı sayılır bir kısmının Türk soydaşlarımız olduğu görülecektir. Bu da demek oluyor ki, bizler vatandaş olarak sorumluluğumuzu yerine getirme konusunda hassasiyet göstermemiz halinde soydaşlarımızın ülke siyasetinde etkin rol oynaması ve yok sayılma çabalarının bertaraf edilebilmesinin de önü açılabilmektedir. Bizler demokrasiye inanan ve önem veren bir topluluk olarak oyumuza sahip çıkmalı ve bu doğrultuda çevremizdeki oy kullanma hakkına sahip soydaşları sandıklara yönlendirmeliyiz. Türkiye’de ikamet eden bir çok çifte vatandaşımızın önemli ölçüde sorunlarının parlamento çatısı altında çözüldüğüne ve çözülebileceğine şahit olduk. Bu durumda da yapılması gereken çok basit. Sandığa gidip, geleceğimize ve haklarımıza sahip çıkmak…” ifadelerini kullandı.
Bulgarca bilme zorunluğuna da değinen Başdere,
“Bulgaristan’da faaliyet gösteren aşırı milliyetçi partilerin talepleri sonucunda Bulgaristan vatandaşlığına hak kazanabilmek için orta seviyede Bulgarca okuma, yazma ve konuşma gerekliliğine yönelik bir yasa tasarısı da meclis gündeminde yerini koruyor. İşte bizler oyumuza sahip çıkmadığımız, bir olmadığımız, birlikte olamadığımız takdirde 84-89 tarihleri arasında yapamadıklarını, isimleri uğruna can veren gazi olan ve acılar çeken soydaşlarımızın tarihe altın harflerle yazılan direnişi nedeniyle beceremediklerini şimdi yasa ve kanun yoluyla geçirebilmenin çabası içerisindedirler. Buna dur demenin tek yolu 9 Haziran’da geleceğimize sahip çıkmaktan geçmektedir. 9 Haziran‘ da yapılacak olan Bulgaristan Parlamentosu ve Avrupa Parlementosu seçimlerine 18 yaşını doldurmuş ve güncel kimliklere sahip çifte vatandaşların oy kullanması son derece önemlidir. Her ne kadar ilçemizde Akhisar ve Yeniceköy mahallelerimizde sandık açılacak olsa da, mevcut seçmenlerin kendi bölgelerinde oy kullanmasının altını çizmekte yarar vardır. Bu sebepledir ki, imkanı ve zamanı olan tüm vatandaşlarımızın kendi bölgesine gidebilmesi için Bulgaristan’a ücretsiz olarak gidebileceğini belirterek 9 Haziran seçim gününden itibaren 23 Haziran’ a kadar kademeli dönüş yapabileceğini belirtmek istiyoruz. Bu hususa ilişkin tüm başvurularınızı Bulgaristan’ a yolcu taşıyan firmalara yapabileceğinizi belirtmek isteriz. Bizim toplumumuzun demokrasiye ne kadar önem verdiğini gösterecek olduğunu biliyoruz ve iyi bir sınav vermesi dileğiyle tüm çifte vatandaşlarımızı sandıklara davet ediyoruz. ” ifadelerini kullandı.