Tarih: 08.07.2023 15:44

Bakan Uraloğlu' ndan 5G'ye geçiş açıklaması!

Facebook Twitter Linked-in

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülkenin haberleşme şebekelerinde 5G teknolojisinin yerini alması için Bakanlık ve BTK tarafından önemli çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. Yerli ürün kullanımının ve kritik bileşenlerin millileştirilmesinin öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Uraloğlu, 5G'ye geçiş sürecinde yerli ve milli ürünlerin kullanılmasının hedeflendiğini belirtti.

Uraloğlu, ULAK projesiyle ilgili olarak da önemli bilgiler paylaştı. ULAK projesinin ülkenin yüksek teknoloji ürün geliştirme çalışmaları açısından önemli bir adım olduğunu ifade eden Uraloğlu, ULAK baz istasyonlarının yaklaşık 2,447 alanda aktif olarak kullanıldığını söyledi. 5G şebekesinin yazılım ve donanım bileşenlerinde ülkenin mühendislik gücünün ve el emeğinin yer alması için Bakanlık ve BTK koordinasyonunda çalışmaların sürdüğünü ve TÜBİTAK gibi ilgili kurumların da destek verdiğini belirtti.

Uraloğlu, 5G'ye geçiş planlarını kısa sürede tamamlamayı ve 2024 yılında kamuoyuyla paylaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Bu süreçte yerli ve milli ürünlerin öncelikli olarak kullanılmasının planlandığını vurgulayan Uraloğlu, 5G altyapısının kritik şebeke unsurlarının "milli haberleşme ürünü" niteliğinde olması için çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, 5G frekanslarının sektörün ve vatandaşların ihtiyaçlarına göre kullanıma açılacağını ve endüstriyel alanların belirli ölçüde kapsama yükümlülüğünün zorunlu tutulacağını belirtti. Endüstriyel alanlarda kapsama yükümlülüklerinin mobil operatörler aracılığıyla karşılanacağını sözlerine ekledi.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, Türkiye'de 5G teknolojileri mobil işletmeciler tarafından test ediliyor. Örneğin, Ankara'da bir hastanede gerçekleştirilen bir ameliyat, cerrahların kullandığı 5G bağlantılı akıllı gözlük sayesinde yüksek kaliteli görüntü aktarımıyla farklı illerdeki doktorlara anlık olarak aktarıldı. Ayrıca, bir mobil işletmecisiyle bir beyaz eşya üreticisi arasında gerçekleştirilen bir projede, 4,5G ve ilerleyen dönemde 5G üzerinden fabrika otomasyonu çalışmaları yapılmaktadır.

Elektronik haberleşme sektöründe yerli üretimin desteklenmesi ve yerli ürün kullanımının teşvik edilmesi amacıyla BTK tarafından işletmecilere yükümlülükler getirildiği belirtilmektedir. Sektörde yerli üretim payının artırılması çalışmalarının devam ettiği ifade edilirken, 5G'ye geçişle birlikte donanım ve yazılım yatırımlarının artacağı tahmin edilmektedir.

5G şebekelerinde milli haberleşme ürünü tanımına uygun olarak geliştirilen ürünlerin kullanılmasına yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı tarafından başlatılan projelerle 5G teknolojilerinin geliştirilmesi ve yerli üretim ekosisteminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —