Tarih: 07.04.2025 13:33

Bakan Şimşek, Deprem sonrası Ekonomik Yatırımları ve Büyüme Stratejisini paylaştı

Facebook Twitter Linked-in

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orman Genel Müdürlüğü’nde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ev sahipliğinde düzenlenen “IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi”nde önemli açıklamalarda bulundu. Ekonomik güvenliğin, milli güvenliğin kritik bir unsuru olduğunu belirten Şimşek, gıda arz güvenliğinin en önemli boyut olduğunu vurgulayarak, tarım sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Tarımda Türkiye'nin Küresel Konumu ve Destekler

Şimşek, Türkiye’nin tarımda dünya genelindeki durumuna dikkat çekerek, "Dünyanın en büyük 7. tarım üreticisiyiz, Avrupa'da ise ilk sıradayız," dedi. Tarım sektörüne güçlü destekler sunduklarını belirten Şimşek, verimlilik artırıcı önlemler alarak sulama ve teknoloji gibi konulara öncelik verdiklerini vurguladı. Ayrıca, 2025’te tarım sektörüne 706 milyar lira tutarında destek sağlanacağını, bunun milli gelire oranla yüzde 1,15’e tekabül ettiğini söyledi.

Sürekli Artan Tarım Kredisi ve Sübvansiyonlar

Şimşek, çiftçilere sağlanan sübvansiyonlu kredi programının 2004'te başladığını, bugün ise çiftçi sayısının 1 milyon 150 bine yükseldiğini belirtti. 2004’te 18,6 milyar lira olan kredi kullanımının bugün 629 milyar liraya çıktığını ifade eden Şimşek, bu kredilerin faizinin yüzde 70'inin Hazine tarafından karşılandığını, 2024'te 87,5 milyar lira faiz sübvansiyonu ödemesi yapılacağını açıkladı.

Küresel Ekonomik Belirsizlikler ve Türkiye'nin Durumu

Küresel ekonomi açısından en büyük sorunun belirsizlik olduğuna dikkat çeken Şimşek, artan korumacılığın ticarete olan etkilerinin giderek arttığını belirtti. Türkiye'nin ihracata bağımlılığının daha düşük olduğunu vurgulayan Şimşek, dış ticaret kırılmalarının Türkiye ekonomisi üzerinde daha hafif etkiler yaratacağını söyledi.

Türkiye’nin Büyüme Potansiyeli ve Borç Durumu

Şimşek, dünyadaki yüksek borçluluk oranlarına dikkat çekerek, Türkiye’nin toplam borcunun milli gelire oranının yüzde 93 olduğunu, bunun gelişmekte olan ülkelere göre avantajlı bir durum yarattığını belirtti. Türkiye'nin büyüme potansiyelinin hala yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, sürdürülebilir yüksek büyüme hedeflediklerini söyledi.

Enflasyon ve Ekonomik İyileşme

Enflasyonla mücadelede başarılı olduklarını belirten Şimşek, 2023 yılının ikinci yarısında dezenflasyon sürecine geçtiklerini vurguladı. "Temel malların enflasyonu yüzde 20’nin altına, mal enflasyonu ise yüzde 30 civarına düştü," diyen Şimşek, 2027’ye kadar enflasyonu tek haneye indirme hedeflerinin bulunduğunu söyledi.

Depremler ve Ekonomik Harcamalar

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılması için 75-80 milyar dolar harcandığını belirten Şimşek, bütçe açığının kontrol altında tutulmasının önemine değindi ve bu dönemdeki ekonomi politikalarının başarıya ulaşmasında büyük rol oynadığını ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —