Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayınlandı: Yetki Cumhurbaşkanı'na Devredildi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

CANLI YAYIN 22.05.2024 11:45:00 0
 Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği Resmi Gazete

Yeni yönetmelikle birlikte seferberlik ilan etme yetkisi Bakanlar Kurulu'ndan alınarak Cumhurbaşkanı'na veriliyor.

Yönetmeliğin önemli maddeleri şunlardır:

Seferberlik ilan etme yetkisi Cumhurbaşkanı'na verildi: 

Daha önce Bakanlar Kurulu tarafından alınabilen seferberlik ilan etme yetkisi, bu yönetmelikle Cumhurbaşkanı'na devredildi.


Yönetmeliğin amacı: 

Yönetmeliğin amacı, devletin tüm güç ve kaynaklarını barıştan seferberlik ve/veya savaş haline veya bunların henüz ilan edilmemiş olduğu ancak savaşı gerektirebilecek bir durumun baş gösterdiği gerginlik ve buhran dönemlerine süratle ve etkin bir şekilde geçirebilmek için gerekli hazırlıkların yapılmasını sağlamaktır.


Hazırlık ve teşkilatlanma: 

Yönetmelikte, seferberlik ve savaş halinde uygulanacak hükümlerin, hazırlık ve teşkilatlanmaya ilişkin hususların, kamu idarelerine, kurum ve kuruluşlara, buralardaki personele, gerçek ve tüzel kişilere verilecek görevlerin, yetkilerin, sorumlulukların ve yükümlülüklerin belirlenmesi ve yerine getirilmesinin takip edilmesi düzenlenmektedir.
Seferberlik ve savaş halinin ilanı: Yönetmelikte, seferberlik ve savaş halinin ilan ve kaldırılmasına yönelik duyuru işlemleri de yer almaktadır.


Personel ve araç erteleme: 

Seferberlik ve savaş hali planlaması kapsamında personel ve araç erteleme işlemlerine ilişkin usul ve esaslar da bu yönetmelikte belirlenmiştir.


GÜNDEM
1

Kutsal Topraklarda 17 Türk hacı adayı vefat etti

2

Erdoğan-Özel görüşmesi bugün gerçekleşecek

3

Bursa’da kalp krizi geçiren 14 yaşındaki çocuk vefat etti

4

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüşecek

5

Gazze'de ölü sayısı 37 bin 174'e yükseldi

GÜNDEM