Yusufeli Barajı’nda türbinler elektrik test üretimi için dönmeye başladı

275 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin birinci, çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde ise dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nda elektrik test üretimi başladı.

GÜNDEM 16.09.2023 14:37:00 0
Yusufeli Barajı’nda türbinler elektrik test üretimi için dönmeye başladı

Yusufeli Barajı’nda su seviyesi 195,62 metreye ve depolanan su miktarı ise 967 milyon metreküpe ulaştı. Barajda elektrik üretimi için bulunan 3 üniteden birisi ıslak test üretimi için döndürülmeye başlandı.

Santralin kurulu gücü 558 megawaat olan Yusufeli Barajı yıllık ortalama enerji üretimi 1 milyar 900 milyon kilowatsaatle 750 bin adet yerli ve milli otomobil TOGG’un enerjisini karşılayabilecek kapasitede enerji üretimi yapacak.

Islak testlerin başlamasını sosyal medya hesabından duyuran Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, "Yusufeli Barajı ve HES’te elektrik enerjisi üretimi için ıslak testler kapsamındaki ilk türbin döndürme işlemini başlattık. Mühendislerimiz test denemelerini titizlikle takip ediyor. Dünyanın 5’inci en yüksek barajından elektrik alacağımız günler yaklaşıyor" dedi.

Başarılı şekilde ünite 3’ün ilk türbin döndürmesi gerçekleştirmesinden sonra deneme üretimine geçilmesi planlanıyor. Dev barajın üreteceği enerji ile ülke ekonomisine yıllık 6 milyar lira değer katması bekleniyor.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM