Yunanistan medyasının Türkiye şaşkınlığı!

Yunan basını, Türkiye ile Libya arasında imzalanan Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’na yönelik, 'Ülkemiz, nasıl oldu da Libya'yı Türkiye'ye kaptırdı?' başlıklı bir analiz yazısı kaleme aldı.

POLİTİKA 8.12.2022 20:40:00 0
Yunanistan medyasının Türkiye şaşkınlığı!

Yunan To Viva gazetesi, ‘Neden ülkemiz diplomatik sermayesini, jeopolitik üstünlük elde etmek ve Kıbrıs sorununu ve Türkiye ile diğer sorunları çözmeye yatırmak yerine, ne yazık ki Türk-Libya Muhtırası'nın Türklere kattığı kazanımları iptal etmeye çalışarak heba ediyor?’ sorusuyla özeleştiride bulundu.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması, iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki haklarını koruyan anlaşma olarak dikkati çekiyor.

Anlaşma Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin (GKRY) Akdeniz'deki tek taraflı maksimalist adımlarına cevap niteliği taşıyor.

YUNAN TO VİVA GAZETESİ, "ÜLKEMİZ, NASIL OLDU DA LİBYA'YI TÜRKİYE'YE KAPTIRDI?" BAŞLIKLI ANALİZİ ŞÖYLE:

"Şimdi hepimiz, Dendias'ın şu sözüyle hemfikirizdir: "Kasım 2019'da imzalanan Türk-Libya Mutabakat Zaptı, dış politikamızdaki, savunmamızdaki ve güvenlik politikamızdaki tüm gerçekleri değiştirdi."

Neden ülkemiz diplomatik sermayesini, jeopolitik üstünlük elde etmek ve Kıbrıs sorununu ve Türkiye ile diğer sorunları çözmeye yatırmak yerine, ne yazık ki Türk-Libya Muhtırası'nın Türklere kattığı kazanımları iptal etmeye çalışarak heba ediyor?

Uluslararası topluma uluslararası hukuka saygı duyduğumuzu göstermek için İtalya ile MEB anlaşması imzaladık, ancak o anlaşmada, Meis ile neredeyse aynı verilere sahip bir ada olan Othonoi'nin MEB'in oluşumu üzerinde tam etkiye sahip olmadığını kabul etmek zorunda kaldık.

Türk Dışişleri Bakanı'nın bizimle alay etmesi ve "Biz de Yunanistan'a İtalya ile aynı koşullardaki benzer düzenlemeyi teklif ediyoruz" diyerek bizi tebrik etmesi gecikmedi.

Ardından, Türk-Libya Mutabakat Zaptı'nı ortadan kaldırmak için Yunan-Mısır MEB anlaşmasını imzaladık.

Ancak Mısır ile aceleyle yaptığımız anlaşmada, Türk-Libya MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) sınırlandırılmasına ilişkin, masada önemli bir tartışma olduğunda karşımıza çıkarılacak başka gri alanlar da yarattık.

Ayrıca Girit'in MEB'in oluşumunda tam bir etkiye sahip olmadığını da kabul ettik ve tabii ki Mısırla yapılan anlaşmada, Mısır'ın Türkiye'yi kızdırmamak için 28. Meridyen'in doğusundaki potansiyel Yunanistan MEB'ini dahil etmeme isteğini de kabul ettik.

Ancak Türkiye neden Libya'nın geçici, ancak uluslararası kabul görmüş hükümetiyle, MEB' ilişkin Mutabakat Zaptı'nı imzalamayı başardı?

Türkiye, imzaladığı "Savunma İşbirliği Mutabakat Zaptı" ile Libya'ya askeri yardım yaptı ve hükümet kurtuldu ve deniz bölgelerine ilişkin anlaşma imzalandı.

Ayrıca, Libya'nın hem Malta hem de Tunus ile Lahey'e başvurduğunu ve MEB sınırlarını çizdiklerini hatırlatırım.

İşte burada cevaplanması gereken büyük soru şudur: 2011 yılı sonundan bu yana Girit'in güneyinde deniz bölgelerini kendine ayıran ülkemiz, neden Libya ile Kasım 2019'a kadar anlaşma imzalayamadı, hatta iki ülke Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na gidemedi?

Kaddafi'nin Yunanistan'ın MEB'i tek taraflı ilan etmesini şiddetle protesto ettiğini ve esas olarak Malta ve Tunus'la yaptığı gibi sınırlandırma için yalnızca deniz hukukunun temel ilkesinin ve orta hattın uygulanması gerektiğini kabul etmediğini de hatırlatırım.

"GÜÇLÜ YUNANİSTAN" SÖYLEMİ KİBRİNİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ

Birbirini izleyen Yunan hükümetleri, ardından gelen iç savaşla parçalanan Libya'ya karşı kayıtsız kalmanın tehlikelerini ciddi olarak görmediler.

İlgisizlik o kadar büyük ki 2013 yılından bugüne kadar ülkemizin Trablus'ta diplomatik temsilciliği bile bulunmuyor."

Bu başarısızlık ve bu başıboşlukla, "güçlü Yunanistan" söylemi kibrinin bedelini ödüyoruz.

Türkiye, ülkemizin bu tavrından yararlanarak Libya'yı lokomotifine bağladı ve biz de şimdi telaşla yangınları söndürmeye koşuyoruz.

Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın geçtiğimiz günlerde Libya'ya yaptığı gezide yaşananlar, içinde bulunduğumuz çıkmazı gözler önüne seriyor ve hükümetin bunu fark etmesi gerekiyor."


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM