Yerli koronavirüs aşısında son dakika gelişmesi!

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle Türkiye'nin Kovid-19'a karşı ilk mRNA aşı çalışmasında son dakika gelişmesi açıklandı. Yapılan açıklamada ilk yerli koronavirüs aşısı hakkında tarih verildi.

GÜNDEM 18.01.2021 22:02:00 0
Yerli koronavirüs aşısında son dakika gelişmesi!

Koronavirüs salgınına karşı Çin başta olmak üzere ABD ve İngiltere'de üretilen aşıların etkinliği tartışılırken yerli koronavirüs aşıları için son dakika gelişmesi açıklandı.

İLK KORONAVİRÜS AŞISINDA SON DAKİKA GELİŞMESİ

TÜBİTAK desteğiyle Türkiye'nin Kovid-19'a karşı ilk mRNA aşı çalışması ise Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde devam ediyor. Aşı geliştirme projesinin yürütücüsü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak, yaptığı açıklamada, yerli mRNA aşısında, Nisan ayından itibaren 'Faz' çalışmalarına geçileceğini belirtirek, "Yaz bitmeden yerli mRNA aşısının piyasaya çıkması için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Tek mRNA aşısı yerine, 3 farklı mRNA aşı dizaynı üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede en etkin olan aşı dizaynını tespit ederek, Nisan ayından itibaren insan deneyleri, yani Faz çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Şuan için mRNA aşılarımızdan ilkinin hayvan deneylerini tamamladık. Diğer ikisinde ise hayvan deneylerine başlamak üzereyiz. Bu deneylerden elde edeceğimiz sonuçlar en geç Ocak ayı sonunda ortaya çıkacak" dedi.
 
3 FARKLI ÇALIŞMA YAPMAK İSTEDİK

Türkiye'de Kovid-19'a karşı ilk ve tek mRNA aşısı üzerinde çalıştıklarını aktaran Doç. Dr. Koçak açıklamasının devamı şöyle:

MRNA aşıları dizayn aşıları olduğundan tek çalışma yerine 3 farklı çalışma üzerinden yürümek istedik. 2 yıl önce BioNTech Firması kurucusu Uğur ve Özlem hocalarımızla görüşüp bilgi alışverişinde bulunmuştuk. MRNA aşıları yeni bir teknoloji olduğundan, dünyada sınırlı sayıda çalışma var. Türkiye'deki çalışmaya ilk kez başlayan ekibiz. Pandemi öncesinde kanser aşıları üzerinde çalışıyorduk. Uğur Şahin Hocanın çalışmaları bize yol gösterici oldu. Dünya genelinde mRNA kanser aşısıyla uğraşan grupların Kovid-19 aşısına yönelmesi de bizi tetikledi.


GÜNDEM
1

Uyku apnesi sendromu olanlara ehliyet yasağı

2

Mart ayında trafikte patlama! Taşıt kayıtlarında yüzde 18,2 artış yaşandı

3

Marketlerde etiket değişimi bitecek! Ambalaj üzerine tavsiye fiyatı geliyor!

4

Kurşunlu sahilinde bir ceset bulundu, kayıp mürettebata ait olduğu tahmin ediliyor

5

7 terörist MİT ve Hudut Kartalları operasyonuyla yakalandı!

GÜNDEM