Uzmanlar uyarıyor: Türkiye'de sıcaklıklar artıyor ve rekorlar kırılıyor

Türkiye'de geçen yaz aylarında rekor kıran kavurucu sıcaklar, bu sene de geri dönüyor. Uzmanlar, küresel ısınmanın etkisiyle hava sıcaklıklarının arttığını ve rekor seviyelere ulaştığını belirtiyor.

YAŞAM 26.04.2024 11:32:00 0
Uzmanlar uyarıyor: Türkiye

Son yıllarda Türkiye'de yaşanan aşırı sıcaklıklar, bu yıl da kendini göstermeye başladı. Uzmanlar, 2024 yazının da rekor sıcaklıklara sahne olabileceğini öngörüyor. 2023 yılında Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde 49,5 dereceyle ölçülen en yüksek sıcaklık rekorunun bu yıl da kırılabileceği ifade ediliyor.

Küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'de de ortalama sıcaklıklar artıyor. Geçen yıl mart ayında bile bazı illerde hava sıcaklığı 30 dereceyi görmüştü. Bu yıl da mart ayında mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklar yaşandı.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'de beklenen sıcak hava dalgaları ve uzun vadede yaşanabilecek iklimsel kaymaların olası etkilerini değerlendirdi.

Prof. Dr. Türkeş, Türkiye'nin büyük bölümünde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olacağını öngörüyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu'nun mikroklima çukur alanları ve Güneybatı Anadolu'da yüksek sıcaklık rekorlarının kırılacağını ifade ediyor.


GÜNDEM
1

TSK'dan terör örgütlerine sert darbe! 23 terörist etkisiz hale getirildi

2

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında neler masaya yatırılacak?

3

TL Eylül 2021'den bu yana en değerli seviyesine çıktı

4

31 Mart seçimlerinin kesin sonuçları belli oldu

5

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Gazze sınavını en başarılı veren ülkelerden biri"

ASAYİŞ