Tunca Nehri Plastik Atıklar ve Çöplerle Kaplandı

Kışın taşkınlarla, yazın ise kuraklıkla gündeme gelen Edirne’deki Tunca nehri, hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak kuruma noktasına geldi. Nehir, plastik atıklar, çöpler ve sazlıklarla kaplandı.

GÜNDEM 4.07.2023 10:41:00 0
Tunca Nehri Plastik Atıklar ve Çöplerle Kaplandı

Edirne'de yağışlı günlerin ardından temmuz ayında artan hava sıcaklıkları akarsuların akışını da etkiledi. 

Kışın yağan yağışın yetersiz gelmesi nedeniyle debisini azaltan ve kuruma noktasına gelen Tunca nehri, hava sıcaklığındaki artışın ardından adeta kurudu. Nehir neredeyse atılan bir çöplük haline geldi.

Geçen yıl Temmuz ayında 7metreküp/saniye olan Tunca Nehri’nin akış hızı, Devlet Su İşleri Edirne 11’inci Bölge Müdürlüğü Nehir Debileri Ölçüm İstasyonu verilerine göre 5 metreküp/saniye’ye, 78 metreküp/saniye olan Meriç Nehri’nin akış hızı ise 58 metreküp/saniyeye kadar düştü. 

Ortaya çıkan çöpler kötü koku yayıyor

Nehre atılan ve ortaya çıkan çöpler çevreye kötü koku yayarken, Tunca Nehri’nin yüzeyinde oluşan ot öbekleri görüntü kirliliğine sebep oluyor. 

Bölgeden geçen Edirneliler ve turistler, su seviyesindeki düşüşe bağlı nehre atılan çöplerden dolayı tepki göstererek vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulunuyor. 

"İnsanlar geleceğini ve çocuklarını düşünsün"

Gördükleri manzara karşısında şaşırıp kaldıklarını söyleyen vatandaşlardan Nurgül Taşdemir, nereye baksa her yerde çöp gördüğünü ve bu durumun iklim değişikliğine neden olduğunu belirterek vatandaşlara çöplerini nehre atmaması için duyarlılık çağrısında bulundu.

İnsanların geleceğini ve çocuklarını düşünerek çevreyi kirletmemesi gerektiğine değinen Taşdemir, "İnsan gördükçe içi acıyor. İnsanlar aklını değiştirmedikçe, yani bu duyarlılığa duyarsız kaldığı müddetçe yetkililerin yapacağı bir şey yok. Yetkili temizliyor. Tekrar aynı işlem olduğu zaman yetkililer buna ne yapsın? Böyle insanların kendisini değiştirmeleri lazım. 

Pikniğe falan gittiğim zaman ilk yapacağım iş çocuklarıma öğretmek maksadıyla yanımda mutlaka poşet götürürüm. Piknik attıklarımı olduğu yere bırakmıyorum da poşetin içine koyuyorum. Arabamla nerede çöp kovası konteynır bulursam götürüp onun için atıyorum. Hani herkes böyle yapmış olsa" ifadelerine yer verdi.

 


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM