Torba Yasa'da önemli başlıklar!

Yeni torba yasa taslağına göre , maaş memurlarına bağlı olarak birçok düzenlemenin de yer aldığı gözlemlendi. Son gelişmelere göre, yeni torba yasa ile birlikte gerçekleştirilecek olan başlıklar açıklandı.

GÜNDEM 5.07.2023 16:44:00 0
Torba Yasa

Hükümet, emeklilerin ve memurların maaşlarının harcamaları için yapılan çalışmalarını tamamladı. Bu düzenlemenin son hali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Yeni torba yasa bugün AK Parti yönetimi tarafından Meclis'e sunulan ve emekli ve memur zammı en önemli içeriklerinden birini oluşturuyor. Öngörülen sahipleriyle milyonlarca emeklinin ve memurun geliri yeniden belirlenecek ve artacak.

En önemli şeyler arasında, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkışı, 6 aylık enflasyon oranlarına göre emekli ve memurlara refah katkısı getirisi, emeklilere zam düzenlemesi ve 500 TL'lik asgari ücret desteği yer alıyor.

Memurlara yüzde 17,55 oranındaki artışın yanı sıra seyyanen 8 bin 77 liralık zam kesinleşti. Diğer şeyler ise merak konusu olmaya devam ediyor. 

Yeni torba yasada, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne ilişkin önemli düzenlemelerin yanı sıra şu başlıklar da yer alıyor:

Çevre Kanunu cezaları ikiye katlanabilir 

 Teklifin 2. maddesiyle birlikte Çevre Kanunu'nda bulunan cezaların, Cumhurbaşkanına yetkinin kaldırılması iki katına kadar çıkarılması öngörülüyor. Daha önce bu yetki yalnızca yarısına kadar genişletmek şeklindeydi.

Aktifte bulunan taşınmazlara KDV istisnası kalkacak

En az iki tam yıl süreyle kurum mülkiyetinde bulunan taşınmazların satışı yoluyla yapılan devir ve teslimlere ilişkin muafiyet başvuruları kaldırılacaktır.

Ayrıca 11. madde kuruma ait taşınmazların satışında vergi muafiyet oranını %50'den %25'e indirecek. 

Kanun teklifinin 5. maddesiyle birlikte Kamu Finansmanı ve Borç Kullanım Yönetimi Kanunu'nda bulunan net borç birimleri, Bakan ve Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net tutarların üç katı olarak belirlenecek. 

Akaryakıtta otomatik artış yapılacak 

Kanun teklifinin yasalaşmasının ardından bir litre benzinde maktu ÖTV parçaları 2,9 TL'ye yükseltilecek. KDV de eklendiğinde, bu durumda bir litre benzinde yaklaşık olarak 43 kuruş zam olacak. Motorunda ise 37 kuruşluk zam söz konusu olacak. Otogazın ÖTV'si de yüzde 14,82 oranında artırılacak.

Alkol ve sigara ÖTV zammı 

Yüzde 14,82'lik ÖTV artışı alkol ve tütünde gerçekleşti. 

Asgari ücret desteği 

Hükümet, yeni bir yasa teklifiyle önemli ekonomik yapılar kurmayi planlıyor. Bu teklif kapsamında, asgari ücretin kullanımlarının yanı sıra müşterilere ulaşabilecekleri asgari ücret desteği de önemli bir şekilde yükseltilecek. İşverenlere ulaşma asgari ücret desteği, teklifin 7. maddesiyle 500 liraya çıkarılacak.

Yatırım fonu gelir istisnası 

Bununla birlikte, teklifin 8. maddesiyle yatırım fonu gelir istisnası kaldırılacak. Kurumların yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik bu istisna, yeni yasayla birlikte ortadan kaldırılacak. Aynı şekilde, taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlara, kurumlar vergisi istisnası da kaldırılacak. Ancak, büyük girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisselerini elde ettiğinden elde edeceği gelirlere sürerek istisnalar devam edecek.

Covid -19 cezaları

Buna ek olarak, teklifin bir başka maddesiyle, COVID-19 etkilerine uymayanlara verilen para cezaları iptal edilecek. Cezalarını ödeyenlere ise geri ödeme yapılması öngörülüyor. Bu düzenleme, COVID-19 salgını döneminde uygulanan cezaların kaldırılması ve mağduriyetlerin elden çıkarılması amacıyla yürütülen bir adımdır.

 

 

Hükümet, yeni bir kanun teklifiyle bir dizi vergi düzenlemesi ve ekonomik birikim içeren önemli tasarrufları atmaya hazırlanıyor. Bu teklife göre, kurumların vergi oranı yüzde 20'den yüzde 25'e yükseltilecek. Ancak, harcamalar, finansal kiralama, factoring, finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri kanunu kapsamındaki masraflar, elektronik ödeme ve para önerilen, döviz büfeleri, varlık yönetimi şirketi, sermaye şirketleri, sigorta ve reasürans şirketleri için bu oran yüzde 30 olacak. Yani, söz konusu kuruluşlar daha yüksek bir vergi yüküyle karşı karşıya kalacaklar. Bu artırılmış kurumlar vergi oranı, 2023 yılı gelirlerinden itibaren alınacaktır.

Kanun teklifinin geçici 2. maddesi ise Kur Korumalı Mevduat (KKM) önemli bir düzenleme içeriyor. Bu maddeye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mevcut KKM destekleri, artık Merkez Bankası'na devredilecek. Bu, Hazine'nin destek yöneticisinin Merkez Bankası'na aktarımını sağlayacak ve ekonomik politika yönetimi daha merkezi bir rol oynamasını sürdürecektir.

 


GÜNDEM
1

İki lider arasında kritik görüşme: özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

2

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

3

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

4

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

5

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

SİYASET