Sık sık kaşınan kulaklar neyin habercisi?

Bazı insanlar kaşıntıyı pamuklu çubuklarla kaşımaya çalışır, ancak bu iyi bir fikir değildir. Peki kulaklarınızda aniden ortaya çıkan kaşıntının nedeni nedir? Tüm detaylar haberimizde...

SAĞLIK 21.06.2022 14:33:00 0
Sık sık kaşınan kulaklar neyin habercisi?

Sık sık kaşıntılı kulaklarınız var mı? Kulak çöpü kullanılması kulak kanalınıza zarar verebilir. Ama bazı insanlar o kadar çok acı çekerler ki başka bir şey düşünemezler. Kulaklarınızın neden kaşındığını bilmek, bu kaşıntıdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Kaşıntıdan bu şekilde kurtulabilirsiniz.

Kulak kanalınızın kaşınmasının temel nedeni, içine düzenli olarak bir şey koymanızdır. Bunlar kulak içi kulaklıklar, gürültüye veya suya karşı koruma sağlayan kulak tıkaçları, dahili kulaklıklar veya işitme cihazları olabilir. Bu mekanizmalar kulağınıza ne kadar iyi oturursa otursun, kulak kanalınızda her zaman bir miktar tahrişe neden olacaktır. Bu cihazlar aynı zamanda kulaklarınızı kapatarak ısıyı hapseder.

SIK SIK KAŞINAN KULAKLAR NEYİN HABERCİSİ? KAŞINAN KULAKLARIN SEBEBİ NEDİR?

Şimdi kulaklarınız kaşınıyor, ne yapmalısınız? En iyi çözüm onları kendi haline bırakmaktır. Pamuklu çubukla veya parmağınızla kaşıyacaksanız, kulak kanalınızdaki asitliği bozmuş olursunuz. Ayrıca kulak kanalını daha da tahriş edeceksiniz. Tüm bunlar kulaklarınızın kurumasına neden olur, bu da kulakları hassas hale getirir. Ve kulak kanalınızı ne kadar çok tahriş ederseniz, o kadar çok yanmaya başlar.

BUNLARA DİKKAT EDİN...

Kaşıntı hafifse, sadece kaşınmasına izin verin. Kaşıntıya aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı eşlik ediyorsa kulak kanalınızda iltihaplanma olabilir.

 

 

  • Kulağın girişinde kuru ve pul pul olan cilt
  • Kulak açıklığının etrafındaki kabuklar
  • Kulak kanalının kızarıklığı
  • Kulak ağrısı
  • Kulaktan sıvı veya kan
  • İşitme sorunu
  • Baş dönmesi

Kulak kirini çıkarmak sadece daha fazla şikayete yol açar, gerçekten yaptığınız tek şey kulak kanalının asitliğini arttırmaktır. Kulaklarınızı koruduğu ve deri pullarının ve kirin kulaktan çıkmasını sağladığı için kulak kiri aslında çok faydalıdır. Kulak kirinizi pamuklu çubukla çıkarırsanız, kendinizi çok fazla tahrişe maruz bırakabilirsiniz.

TAHRİŞ

Ekstra kaşıntıya neden olabilecek diğer faktörler arasında yüzme, banyo, kozmetik ve egzama sayılabilir. İster klorlu ister doğal su ile düzenli olarak bir yüzme havuzunda yüzerseniz, tahriş olmuş bir kulak kanalına sahip olabilirsiniz. Sabun veya şampuan ile banyo yapmak da kulak kanalınızı alevlendirebilir. Sabun, yağ, şampuan ve saç kreminin kulaklarınıza kaçmadığından emin olun.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kaşıntıyı tedavi etmenin en iyi yolu kesinlikle hiçbir şey yapmamaktır. Bir noktada, kulak kanalınızdaki asit iyileşecek ve yaraları ve kuru noktaları iyileştirecektir. Kulak kanalında başka rahatsızlıkların eşlik ettiği aşırı kaşıntı mı yaşıyorsunuz? İşte yapabileceğiniz bazı şeyler:

Bazı doktorlar ayrıca kortikosteroid veya antibiyotik içeren merhemler veya damlalar da reçete eder. Bunlar iltihabı engeller ve bakterileri öldürür.

Ayrıca steril bir gazlı bez kullanarak kulaklarınıza dikkatlice beyaz sirke damlatmayı ve hafifçe okşamayı deneyebilirsiniz.

Bazen doktor, herhangi bir yarayı dezenfekte edecek asit damlaları reçete edebilir.

Bir doktor ayrıca kulaklarınızı nazikçe durulayabilir.

Doktorunuza kulaklarınızı temizletin. Doktor kulaklarınızı güvenle temizleyecektir.


GÜNDEM
1

Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi

2

Emeklilerin promosyon ödemeleri bugün başlıyor

3

Türkiye pazar günü sandığa gidecek

4

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

5

BIST 100 güne yükselişle başladı

DÜNYA