Sıfır otomobiller için yeni düzenleme!

Ticaret Bakanlığı sıfır araç satan bayilerin ikinci el satış yapan kısımları için yeni bir düzenleme çıkardı. İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Hakkındaki yönetmelikte değişiklik yaparak bir bent daha eklendi.

OTOMOBİL 6.05.2023 21:30:00 0
Sıfır otomobiller için yeni düzenleme!

Türkiye'de sıfır araç bulmak imkansızlaşmaya başladı. Bayiler, distribütörlerin kendine kotayla araç verdiğini, bu yüzden sıfır araç satışında zorlandıklarını belirtseler de ikinci el ilan sitelerinde sıfır araçlar şahıslar tarafından sıfır kilometre olarak jelatinleri üstünde satışa çıkıyor.

Buna dikkat çekmek isteyen Ticaret Bakanlığı önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapan Ticaret Bakanlığı "İlk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde de bulunan işletmenin bu faaliyeti yürütürken satıştan kaçınması, taşıtın üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmesi, tüketiciyi aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlaması ya da takas fiyatını piyasa fiyatının önemli ölçüde altında belirlemesi gibi ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşılmasını zorlaştırıcı faaliyette bulunması halinde ikinci el satış yetki belgesi iptal edilecek" açıklamasını Resmi Gazete'den yaptı.

BİR YILA KADAR İPTAL EDİLEBİLECEK

Verilen süre içinde aykırılığı ortadan kaldırmayan bayilerin aynı takvim yılı içinde aykırılığı tekrarlaması halinde yetki belgesi iptal edilecek. Yetki belgesi iptal edilen işletmeye bu durum gerekçesiyle Bilgi Sistemi üzerinden bildirilecek. Yetki belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi de verilmeyecek.

SIFIR ARAÇ BULUNMUYOR

Bayilere gidilerek sıfır araç talep edilse de bayide bulunan satış temsilcisi bir ajandaya ad, soyad, telefon, istenen otomobil markası/donanımını not ederek "Biz sizi arayacağız" diyor. Aradan aylar geçmesine rağmen, ODD'nin de sıfır otomobil satışlarına ilişkin rakamları açıklayıp satışların arttığına dair verileri de ortaya koymasına rağmen bayiler sıfır araçların kendilerine gelmediğini, önümüzdeki aylarda ne kadar sıfır araç geleceğinin bilinmediğini, sıfır araç gelse de geldiği tarihte fiyat neyse o seviyeden satışa sunulacağını açıklıyor.

 

İKİNCİ EL İLAN SİTELERİNDE SIFIR KİLOMETRE ARAÇLAR İKİNCİ EL DİYE SATILIYOR

İkinci el ilan sitelerinde 2023 model sıfır olarak satışa sunulan araçlar bulunuyor. Bu araçlar bayi satış fiyatlarının çok üstünde fiyatlardan satışa çıkıyor. Genel olarak "Ahmet Bey, Mehmet Bey" gibi takma rumuzlarla satışa sunulan sıfır araçlar galericilerin elinde bulunuyor ve kilometreleri de 6001 olarak işaretleniyor. Vatandaşlar ise mecbur kalarak sıfır otomobil bulamadığı için yüz binlerce lira fazla vererek galericilerden ya da bir şekilde sıfır olarak otomobil alan ve bunu al-satçı olarak piyasaya süren kişilerden satın almak zorunda kalıyor.


GÜNDEM
1

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

2

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

3

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

4

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

5

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

SİYASET