Sıcaklık 50 dereceye ulaşacak!

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2023 yılının insanlığın yaşadığı en sıcak yıl olacağı uyarısında bulundu.

GÜNDEM 6.07.2023 14:00:00 0
Sıcaklık 50 dereceye ulaşacak!

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2023 yılının insanlığın yaşadığı en sıcak yıl olacağı uyarısında bulundu. Türkiye'ye özel uyarıda bulunarak "50 dereceyi rahatlıkla aşacağımıza inanıyorum" dedi. 

Küresel ısınmanın kalıcı olduğu Türkiye sıcak havaların etkisine girdi. 4 Temmuz Salı günü küresel ortalama sıcaklık 17.18 derece olarak ölçüldü. Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, kömür, petrol ve doğalgazın dünyanın yavaş yavaş ısınmasının temel nedeni olduğunu belirtti ve bu yıl için sıcaklık uyarısında bulundu. Son üç yıl içinde Pasifik okyanuslarında La Nina adı verilen bir olgunun dünyanın ne kadar ısınmasını farkını engellediğini ifade eden Kurnaz, La Nina'nın penceresinden beri sıcaklıkların hızla yükselmeye başladığını söyledi. Kurnaz, yaklaşık olarak Ağustos'ta buluşmalarına kadar her gün yeni bir sıcaklık rekoru kırılacağını ve bu yılın dünyanın en sıcak yılı olacağını öngördü.

Levent Kurnaz, kuraklık konusuna da değindi ve önümüzdeki 50 yıl içinde Akdeniz Havzası'nın çıkacağını neredeyse yüzde 20 daha az yağışın düşmesine neden olacağını belirtti. Bu güvenlik açısından su kaynakları açısından önemli bir sorun oluşturacağını vurgulayan Kurnaz, artık az suyla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini söyledi.

Ayrıca, sıcaklıkların artmasıyla ilgili olarak Kurnaz, süreçten daha yüksek sıcaklık değerlerinin görüleceğini ifade etti. Ortalama sıcaklıkların normalden daha yüksek seyrettiğini ve bu durumdan aşırı hava olaylarını artırdığını belirtti. Türkiye'nin bu yıl muhtemelen en yüksek sıcaklık rekorunu kıracağını ve 49.1 derecenin üzerinde 50 dereceyi rahatlıkla göreceğimizi söylediğini söyledi.

Prof. Dr. Kurnaz, dünya genelindeki aşırı sıcak hava dalgalarının Pakistan, Hindistan, Çin, Moğolistan gibi dünyanın her yerindeki insanın ölümüne neden olduğunu belirtti. Bu durum Türkiye için henüz en kötü aşamasını yaşamamış olsak da dünyanın ciddi problemleriyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Kurnaz, ortalama 40 derece sıcaklık olduğunda herkesin sağlığının etkilenebileceğini, ancak öncelikle bebekleri ve yaşlıları korumanın önemli olduğunu söyledi. Bu kişilerin bulundukları ortamların mümkünse serin tutulması ve bu sıcaklıkların onlara zarar vermesini önlememiz gerektiğini vurguladı.

Isınmanın küreselin önüne geçmek mümkün olsa da da geriye dönük olarak eski duruma dönmesi mümkün olmaması durumunu vurgulayan  Kurnaz konuşmasında şu detaylara yer verdi; 

"Küresel ısınmanın önüne geçmek mümkün ama eskiye döndürmek mümkün değil. Daha kötü olmasını engelleyebiliriz ama daha iyi olması en azından yakın vadede çok mümkün değil. Birkaç yüzyıl sonra biz şu anda bir şeyler yapmaya başladığımızda sıcaklıklar düşmeye başlayabilir ama şimdiye kadar yaptığımız kötülüklerle sıcaklıklar bugün dursak bile daha da artmaya devam edecek. Kömür, petrol ve doğalgazdan vazgeçeceğiz, tek çaresi bu. Geri kalan her şey detay."

 


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM