Şahap Kavcıoğlu: KDV indirimi ve kademeli tarife enerji fiyatlarını dengeleyecek

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu,yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıda "KDV indirimi ve kademeli tarifenin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşünüyoruz" dedi.

GÜNDEM 24.03.2022 15:32:00 0
Şahap Kavcıoğlu: KDV indirimi ve kademeli tarife enerji fiyatlarını dengeleyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün yılın ilk yatırımcı toplantısı düzenlendi. Toplantıda, ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Kavcıoğlu, yüksek frekanslı verilerin, ilk çeyrekte de büyümenin güçlü olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Kavcıoğlu, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan risklerin yakından takip edildiğini vurgulayarak, "KDV indirimi ve kademeli enerji tarifesinin, enerji fiyatlarındaki artışı dengeleyeceğini düşünüyoruz. Yönetilen, yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatları, tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı. Son dönemde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) makası ham verilerin ima ettiğinden düşük." değerlendirmelerinde bulundu.

"ENERJİ FİYATLARINDAKİ RİSKLER TAKİP EDİLİYOR"

Toplantıda konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sunumunda "Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip ediliyor KDV indirimi ve kademeli tarifenin enerji fiyatlarını dengeleyeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.


KAVCIOĞLU'NUN SUNUMUNDA ÖNE ÇIKAN KONULAR:

"İktisadi faaliyet güçlü seyrini sürdürmekte, iktisadi faaliyet yılın ilk çeyreğinde de güçlü seyrediyor.

İhracattaki güçlü seyir, son dönemde bölgesel farklılıklarla birlikte güçlü seyrini sürdürüyor.

Yakın dönemde turizm gelirleri üzerinde bölgesel çatışma kaynaklı riskler ortaya çıktı, telafi edilir düzeyde.

Cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmekte.

Petrol fiyatları yüksek oynaklık göstermekte; TÜFE üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkileri de izleniyor.

Temel gıdada KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesinin etkisi şubatta TÜFE'ye yansıdı.

Mart ayında da etki devam edecek olası arz problemleri önümüzdeki dönem için gıda fiyatları üzerinde risk teşkil etmekte.

Bireysel kredilerin daha ılımlı büyüme sergilemesi enflasyon görünümü ve dış denge üzerindeki riskleri sınırlamak açısından önemli.

Finansal istikrar için atılan adımları kararlıkla sürdüreceğiz.

Baz etkilerin ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını düşünmekteyiz.

TCMB'nin liralaşma stratejisi çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadedeki hedef finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacak.

"ENERJİ KALEMLERİ TÜKETİCİ FİYATLARINA YANSIDI"

Yönetilen, yönlendirilen enerji kalemleri dışında üretici fiyatları tüketici fiyatlarına büyük ölçüde yansıdı.

REZERVLERİMİZİ  GÜÇLENDİRECEĞİZ

Geliştirdiğimiz proaktif rezerv yönetim stratejimizi son aylarda çeşitlendirdik. Aynı kararlılıkla rezervlerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz."

 

"İHRACAT PAZAR DEĞİŞTİREREK KAYIPLARINI TELAFİ EDECEK"

Toplantı kapsamında TCMB Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürü Orhun Sevinç de bir sunum yaptı. Sevinç, sunumunda, bölgesel çatışmanın Rusya ve Ukrayna'ya olan ihracatı etkilediğini, ancak ihracatçıların pazar değiştirme esneklikleri sayesinde başta Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatla kayıpların telafi edildiğini anlatarak, "2022'de turizm gelirlerinin salgın öncesi seviyelere ulaşabileceğini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

"ENFLASYON GELECEK YIL TEK HANEYE YAKINSAYACAK"

TCMB Para Politikası Kurulu Üyesi Mustafa Duman ise enflasyonun, dışsal ve geçici faktörlerden dolayı yükseldiğini belirterek, "Enflasyon yıl sonuna doğru gerileyecek, gelecek yıl da tek haneye yakınsayacak." değerlendirmesinde bulundu.


GÜNDEM
1

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

2

Biden: Amcamı yamyamlar yedi

3

İncirlik Üssü ile ilgili yeni karar

4

Türkiye ve Azerbaycan imzayı attı!

5

Kanarya yarı final peşinde! İşte Fenerbahçe-Olympiakos maçının muhtemel 11'leri