Rusya'dan Türkiye'nin kararına ilk tepki

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsveç'in NATO üyeliğine onay verdi. Bu kararla İsveç, NATO'ya katılmaya bir adım daha yaklaştı. Rusya, Türkiye'nin kararını egemen bir karar olarak değerlendirdi.

DÜNYA 24.01.2024 14:54:00 0
Rusya

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) katılımına ilişkin protokolü onayladı.

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanun teklifi, 187 "evet", 1 çekimser oyla kabul edildi.

Oylamanın ardından, İsveç'in NATO üyeliği için yola çıkmış oldu.

Rusya'dan Türkiye'nin İsveç kararına yönelik açıklama geldi

TBMM'nin İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesinin ardından Rusya'dan ilk açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu, Türk meclisinin bir kararıdır. Türkiye'nin verdiği egemen bir karardır. Türkiye ne de olsa NATO üyesidir, bu bir gerçek. Kendi yükümlülükleri ve kendi ittifakıyla pazarlık süreçleri var." ifadelerini kullandı.

Peskov, İsveç'in NATO'ya katılımının Rusya için "tehdit" anlamına gelmediğini belirterek, "NATO'nun genişlemesi, Rusya'nın güvenliğini tehdit etmeyen bir süreçtir." dedi.

Türkiye'nin vetosu kırıldı

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını veto etmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin endişelerini gidermek için İsveç ve Finlandiya ile görüşmeler yaptığını ve olumlu sonuçlar alındığını açıklamıştı.

Görüşmelerin ardından, İsveç ve Finlandiya, terör örgütü PKK'ya ve uzantılarına destek vermeyeceklerini taahhüt eden bir memorandum imzaladı.

Türkiye, bu taahhütler doğrultusunda İsveç'in NATO'ya katılımını vetosunu kaldırdı.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM