Rusya, Ukrayna'nın esir takasını engellediğini iddia etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna güçlerinin Ukraynalı esirleri taşıyan Rus uçağını düşürdüğünü söyledi.

DÜNYA 27.01.2024 15:21:00 0
Rusya, Ukrayna

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çarşamba günü Belgorod bölgesinde düşen Il-76 tipi Rus askerî nakliye uçağının Ukrayna güçleri tarafından düşürüldüğünü söyledi.

Rus yetkililere göre, uçak Ukrayna'ya 45 kilometre uzaklıktaki Rus köyü Yablonovo yakınlarındaki sınır bölgesinde düştü ve uçaktaki 74 kişinin hepsi öldü.

Putin, Rus öğrencilerle konuşurken, "Ukrayna ordusunun istihbarat servisleri uçakta 65 (Ukraynalı esir) asker taşıdığımızı biliyordu. Yanlışlıkla ya da kasıtlı olarak uçağı düşürdüler… Ama bunu yaptılar. Her halükârda bu bir suçtur" dedi.

Putin, Kiev rejiminin kontrolündeki bölgelerden saat 11.10'da iki füzenin fırlatıldığı kaydedildiğini belirtti.

Putin, Rus soruşturmasının sonuçlarının iki-üç gün içinde açıklanacağını, ancak elde edilen ilk bilgilere göre, Ilyushin Il-76'yı düşüren füzelerin Amerikan ya da Fransız yapımı olduğunu söyledi.

Ukrayna ise uçağı düşürdüğünü ne doğruluyor ne de yalanlıyor, ancak uçakta gerçekten Ukraynalı esirlerin olup olmadığını sorgular görünüyor.

Kiev, esir takası yapılacağını doğruladı, ancak daha önce yapıldığının aksine esirlerin sınıra götürüleceği konusunda bilgilendirilmediğini ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de uluslararası bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Zelenski, "Rusların Ukraynalı esirlerin hayatlarıyla, yakınlarının duygularıyla ve toplumumuzun duygularıyla oynadıkları açıktır" dedi.

Ukrayna ordusu, uçağın düştüğü Belgorod bölgesindeki Rus askerî tesislerini ve uçaklarını hedef almaya devam edeceğini bildirdi.

Olayın uluslararası kamuoyunda yankısı büyük oldu. Birçok ülke, uçağın düşürülmesini kınadı ve Ukrayna'yı çağrıda bulundu.

Olay, Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir gerilim yarattı.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM