Rusya Ruble hamlesini Ukrayna şehrinde uygulamaya geçiriyor

Rusya'nın Ukrayna'da ele geçirdiği ilk bölge olan Herson'da sular durulmuyor. Günlerdir bölgede düzenlenecek 'sahte' referandumlar ilgili uyarılar yapılırken Rusya flaş bir adım atarak Ruble kararını açıkladı.

DÜNYA 28.04.2022 16:51:00 0
Rusya Ruble hamlesini Ukrayna şehrinde uygulamaya geçiriyor

Rusya'nın kontrolü ele geçirdiği Ukrayna'nın Herson bölgesinde Moskova tarafından atanan yerel yönetimin Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov, kentte 1 Mayıs'tan itibaren Rus para birimi Ruble kullanımına geçileceğini açıkladı.

Rusya, Ukrayna'ya başlattığı saldırılarda Nisan ayı başlarında kontrolü ele geçirdiği Herson'da kendi ekonomik ve sosyal yaşam sistemine geçişi başlattı. Daha önce bankacılık işlemlerinin başladığı, sosyal yardımların ve ticari merkezlerin çalışmaya başladığı bölgede bu kez Rus para birimine geçiş için sürecin başlatıldığı belirtildi.

Rusya tarafından Herson bölgesine atanan yerel yönetimin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Rus medyasına yaptığı açıklamada bölgede artık Ukrayna para birimi grivna yerine Rus rublesinin aktif bir şekilde kullanılacağını ifade etti.

Stremousov, "1 Mayıs'tan itibaren ruble bölgesine geçiyoruz. Şu an ruble ve grivna dolaşımda olacak. Bu geçiş süreci 4 aya kadar tamamlanacak. O zaman tamamen ruble cinsinden ödeme sistemine geçeceğiz" dedi.

RUSLAR HERSON'DA 15 MART'TA TAM KONTROL SAĞLADI

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında ilk hedeflerinden biri olan Herson, yoğun bombardımana maruz kaldı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 15 Mart'ta yapılan açıklamada, Rus silahlı kuvvetlerin Herson şehri ve Herson bölgesinde tam kontrol sağladığı bildirilmişti.

Herson, Rusya için Kırım yarımadası ile Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçı bölgeler arasındaki kara bağlantısının bir bölümünü sağladığı için stratejik öneme sahip.

ZELENSKİ UYARMIŞTI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın güneyde işgal ettiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde tıpkı 2014'te Kırım'da yaptığı gibi yasa dışı referandum yapmaya hazırlandığı uyarısını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde yayınladığı video mesajında "Şahsi kimlik bilgilerinizi işgalcilere vermeyin" diyen Zelenski, "Rusya, Herson ve Zaporijya bölgesini sahte Referandum düzenleyerek ilhakı yasallaştırmak istiyor" demişti.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Merkez Bölge Komutanı General Rustam Minnekayev, hedefin Ukrayna'yı Karadeniz'den ayırmak olduğunu açıkladı. Minnekayev, "Donbass ile Kırım arasında kara bağlantısı sağlanacak. Ayrıca Ukrayna'nın tüm güneyi (Moldova'daki) Transdinyester bölgesindeki Rus azınlığına kadar kara bağlantısı kurulacak" açıklamasını yaptı.

KARADENİZ VE AZOV'UN BAĞI HERSON

Ukrayna'nın Karadeniz ve Azov Denizi ile bağlantısını koparmak için Rusya'nın yoğun saldırılara maruz bıraktığı şehir Rusların ele geçirdiği ilk büyük şehir olarak kayıtlara geçmişti.


GÜNDEM
1

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten dezenformasyon uyarısı

2

Prof. Dr. Naci Görür: "İstanbul için depreme hazırlık zamanı"

3

Cumhurbaşkanı'nın Danışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD heyetini kabul etti

4

Fırtına kapıda! Edirne, Tekirdağ ve İzmir'e dikkat

5

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e ihracat kısıtlaması açıklaması

SİYASET