RTÜK'ten 4 kanala Kılıçdaroğlu cezası

RTÜK, Kemal Kılıçdaroğlu'nun “ABD’deki vakfa para transferi” iddiasını canlı yayınladığı için Halk TV, Flash TV, KRT ve TELE1'e ceza uyguladı

GÜNDEM 30.05.2022 14:55:00 0
RTÜK

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun sosyal medya üzerinden ortaya attığı asılsız iddiaları yayınlayan 4 kanal için RTÜK kararı çıktı.

TÜRGEV ve ENSAR vakıflarının şikâyet başvuruların ardından haftalık olağan toplantısını yapan Üst Kurulun gündeminde Kılıçdaroğlu’nun iddialarını ekrana taşıyan televizyonlar vardı. Kılıçdaroğlu’nun asılsız iddialarına göre, birer eğitim ve kültür kuruluşu olan TÜRGEV ve ENSAR Vakfı yurt dışı bağlantılı usulsüz iş ve işlemler yapıyor ve bu faaliyetleri Erdoğan talimatlandırıyordu.

Teyit edilmemiş bilgiler içeren, kişi ya da kuruluşları töhmet altında bırakan açıklamaları yayınlayan televizyonlar hakkında hazırlanan uzman raporlarını görüşen RTÜK, "Paravan bir vakıf kuruyorlar. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. Ama vakfın asıl yönetimi Erdoğan Ailesi üyelerine ait.", "Öğrenciler için kurulmuş süsü verdikleri vakıflar" şeklinde ifadeler yer alan konuşmaların yayınlanmasını yasa ihlali olarak değerlendirdi.

Üst Kurul, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından sonra Halk TV yayınında konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın, gerçekliği kanıtlanmamış iddialarla ilgili olarak “…. halktan aldığı paraları götürüyor bir takım dinci vakıflara veriyor. Onlar da alıyor o parayı Amerika'ya kaçırıyorlar. Geleceklerini kurtarma derdindeler. Allah belanızı versin.” sözlerini de yayıncılık ilkelerinin ihlali olduğuna karar verdi.

RTÜK, Kılıçdaroğlu’nun doğruluğu kanıtlanmamış açıklamalarını izleyiciyle buluşturan 4 kuruluşunun, söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun'da geçen "Yayın hizmetleri, …Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz…” hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle Tele 1, KRT, Halk TV ve Flash Haber’e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı uyguladı.


GÜNDEM
1

Starbucks'ın değeri İsrail saldırıları protestolarında eriyor

2

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel’le görüşmesine ilişkin konuştu

3

RTÜK'ten kişisel verileri ihlal eden televizyonlara ceza

4

Irak'ın kuzeyinde PKK'lılara büyük darbe: 32 terörist etkisiz hale getirildi

5

Ümraniye'de otobüs şoförüne silahlı saldırı

GÜNDEM