Pandemide 5. dalga mı geliyor?

"Pandemi hız kesmiş değil. Ancak insanlar rehavete kapıldı. Aşılamayı hızlandırmamız gerekiyor"

SAĞLIK 9.11.2021 09:34:00 0
Pandemide 5. dalga mı geliyor?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, pandemi ve aşı konusunda  konuştu. Prof. Özlü, "Pandemi dünya genelinde devam ediyor, hız kesmiş durumda değil. Artık 5. dalgadan bahsedilmeye başlandı"dedi.Salgınla ilgili dalgalanmaların vatandaşların davranışlarına bağlı olduğunu belirten Özlü, "Genel itibarıyla vaka sayıları arttığında insanlar kendi çevrelerinde yakınları arasında hastalananları gördüğünde dikkatli olup tedbirlere uyuyorlar ve böylece vaka sayıları azalıyor. Fakat vaka sayıları azaldığında hemen bir rahatlama ve gevşeme oluyor ve tekrar vaka sayılarında artış görülüyor. Maalesef bu dalgalanma bütün dünyada olduğu gibi ülkelerde ve bölgelerde daha küçük çapta izleniyor. Türkiye'de de benzer dalgaları hep yaşadık. Bölgesel olarak da salgının seyri değişiyor. Kimi zaman belli bölgelerde daha yoğun görülürken, kimi zaman diğer bölgelerde yoğun hale geliyor" dedi.

Daha önceki dönemde Doğu Karadeniz bölgesinde vaka sayılarının çok yüksek olduğunu ifade eden Özlü, "Şimdi ise Batı Karadeniz bölgesindeki ZonguldakKarabükDüzce ve Bolu illerinde vaka sayıları oldukça yüksek durumda. Fakat Doğu Karadeniz illerinde düşme eğilimi başlamış durumda. Tamamen insan davranışına bağlı bir durum. Tedbirli olursak, kurallara uyarsak, kalabalıklara karışmazsak, kapalı ortamlarda çok vakit geçirmezsek maskemizi takarak diğer insanlarla mesafemizi korursak , dikkat edersek vaka sayıları azalıyor" diye konuştu.
Aşılamanın önemine dikkat çeken Özlü, "Elimizde güçlü bir silah var o da aşı. Aşılanmayı hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor. Aşıya karşı isteksiz olan ya da aşı konusunda endişesi olan, aşı olmak istemeyen bir kesim var. En kısa zamanda bölgesel, ulusal ve küresel olarak bu salgını gölgede bırakabiliriz" dedi.


GÜNDEM
1

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

2

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

3

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

4

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

5

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

SİYASET