"Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam edeceğiz"

Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov'dan Moskova'dan açıklama geldi

DÜNYA 16.03.2022 14:43:00 0

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin sona ermesi için bir kez daha devrede. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İki bakan, görüşme öncesi kameraların karşısına geçerek ortak açıklama yaptı.  

Lavrov, "Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye'nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli. Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz" dedi. 

Bakan Çavuşoğlu da görüşmede, Ukrayna konusundaki düşüncelerini dile getireceklerini söyledi. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini konuşacağız. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak (Rusya-Ukrayna arasında) dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Türkiye, başından beri net bir tutum sergilemiştir. Dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkilerimizi dürüst bir şekilde sürdürdük. Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam edeceğiz."

ÇAVUŞOĞLU UKRAYNA'YA DA GİDECEK

Çavuşoğlu buradaki temaslarının ardından Ukrayna'ya geçecek.

Dün Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Rusya ve Ukrayna'ya gideceğini söylemişti.

Rusya, Türkiye dahil bazı ülkelerin arabuluculuk tekliflerini olumlu karşılıyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durması ve kalıcı barış için çaba sarf etmeyi sürdüren Türkiye, krizin başından bu yana Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı ilk kez Antalya'da bir araya getirmişti. 

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU'NDA 11 LİDERLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME

Türkiye, savaşın iki tarafının dışişleri bakanlarını da Antalya Diplomasi Forumu kapsamında 10 Mart'ta bir araya getirerek önemli bir diplomatik başarıya imza attı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın katıldığı toplantıda, savaşın sonlandırılması için atılabilecek adımlar ele alındı.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Forum kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de aralarında bulunduğu 11 liderle görüştü.


GÜNDEM
1

İçişleri Bakanlığı tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı

2

Akaryakıtta müjde! Benzine 1,80 TL, motorine 1,20 TL indirim bekleniyor!

3

Kamu kurumlarında servisler kaldırılıyor, toplu taşıma kartı geliyor!

4

Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li teröristlere operasyon

5

Erzincan İliç'te heyelan faciası: 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

GÜNDEM