Meteoroloji'den kırmızı kodlu uyarı! Şiddetli yağışın süresi 36 saati geçecek

Meteoroloji'nin son hava durumu raporuna göre çok kuvvetli ve şiddetli yağışlar bekleniyor. Yarın için 6 il kırmızı, 9 il turuncu, 8 il ise sarı kodla uyarıldı.

GÜNDEM 26.06.2022 23:11:00 0
Meteoroloji

Meteoroloji'nin son hava durumu raporuna göre çok kuvvetli ve şiddetli yağışlar bekleniyor. Yarın için 6 il kırmızı, 9 il turuncu, 8 il ise sarı kodla uyarıldı. İstanbul için de uyarı yapılırken şiddetli yağış beklenen 6 ilde yaşayan vatandaşların dikkatli olması istendi. Öte yandan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen 'Şimdiden tedbirinizi alın" dedi. Canlı yayında yağışın olacağı bölgeleri duyuran Şen 'Umarım geçen seneki gibi olmaz ama ona benzeyen bir durum var' ifadelerini kullandı.

Meteoroloji'nin son hava durumu raporuna göre Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Samsun ve Rize çevreleri ile Van’ın kuzey kesimlerinde kuvvetli, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli yağışlar bekleniyor. Yarın için 6 il kırmızı, 9 il turuncu, 8 il ise sarı kodla uyarıldı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen kuvvetli yağışlara ilişkin yaptığı paylaşımda "Şimdiden tedbirinizi alın" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Şen canlı yayında bölgede geçen sene yaşanan sel felaketini hatırlatarak "Umarım geçen seneki gibi olmaz ama ona benzeyen bir durum var" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey ve iç kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Kocaeli, Sakarya, Ankara, Çankırı, Denizli ve Aydın'ın iç kesimleri ile sabah saatlerinde Çanakkale, Edirne, Balıkesir’in batısı, İzmir'in kuzey ve iç kesimlerinin yerel olmak üzere Sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Samsun ve Rize çevreleri ile Van’ın kuzey kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

 Hava sıcaklıklarının Güneydoğu Anadolu'da 3 ila 5 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

 Rüzgarın genellikle kuzey ve kuzeybatı, güneydoğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette; Güney Ege kıyıları ve Doğu Akdeniz’in iç kesimleri ile Batı Karadeniz’in doğusunda kuzey ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/sa) olarak eseceği tahmin ediliyor.

 KUVVETLİ YAĞIŞ ALARMI

Yağışların; Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu, Samsun ve Rize çevreleri ile Van’ın kuzey kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiğinden meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, hortum oluşumu ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

6 İL KIRMIZI KODLA UYARILDI

Meteoroloji'nin MeteoUyarı bölümünde, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve Sinop kırmızı kodla; Sakarya, Bolu, Kırıkkale, Çankırı, Yozgat, Çorum, Samsun, Amasya ve Tokat sarı kodla; İstanbul, Ankara, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Sivas ve Ordu ise sarı kodla uyarıldı.

Uyarıda, "Batı ve Orta Karadeniz’deki vatandaşlarımız bu geceden itibaren ani sel, su baskını, heyelan, kuvvetli rüzgâra karşı her zamankinden daha dikkatli olmalı" ifadeleri kullanıldı.

 

RENK KODLU UYARI SEVİYESİ NEDİR?

SARI : Hava durumu potansiyel tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

TURUNCU : Hava durumu tehlikelidir: Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

KIRMIZI : Hava durumu çok tehlikelidir: Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edilmektedir. Büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit eder. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminler sıklıkla takip edilmelidir.


GÜNDEM
1

Dünyada bir ilk! İnegöl'de yarı tavuk yarı horoz doğdu

2

Kadavra köpekleri ormanda Korhan Berzeg’e ait iz arıyor

3

Çorlu tren kazasında karar çıktı

4

Uyku apnesi sendromu olanlara ehliyet yasağı

5

Mart ayında trafikte patlama! Taşıt kayıtlarında yüzde 18,2 artış yaşandı

YAŞAM