Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını verecek

Merkez Bankası, yeni yılın ilk PPK toplantısında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracak.

EKONOMİ 25.01.2024 09:39:00 0
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını verecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını bugün gerçekleştirecek. Piyasalarda atılacak adım yakından takip ediliyor.

Toplantıya yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ankete katılan ekonomistlerin tamamı politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45'e çıkarılacağını tahmin ediyor.

Ekonomistler, yılın geri kalanında da faiz artışlarının devam edeceğini öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 38,75 oldu.

Merkez Bankası, hazirandan bu yana sıkılaştırıyor

Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı düşüş sağlamak için parasal sıkılaştırmaya devam ediyor. Banka, geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkarmıştı.

Ekonomistlerin tahminlerine göre, politika faizinin yüzde 45'e yükseltilmesiyle enflasyonda düşüş yaşanması bekleniyor. Ekonomistler, 2023 yılsonu enflasyon beklentilerini yüzde 55'ten yüzde 48'e düşürdü.

Yıl sonu faiz beklentisi yüzde 38,75

Merkez Bankası'nın faiz artışları, ekonomiyi yavaşlatma ve enflasyonda düşüş sağlamak amacıyla yapılıyor. Ancak faiz artışlarının ekonominin diğer unsurlarını da olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Faiz artışları, kredi maliyetlerini artırarak yatırım ve tüketimi azaltabilir. Bu da büyümeyi yavaşlatabilir. Ayrıca, faiz artışları, TL'nin değer kaybetmesine neden olabilir. Bu da enflasyonu daha da artırabilir.

Merkez Bankası'nın faiz politikası, ekonomi çevreleri arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz artışlarının yeterli olmadığını ve enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla artış yapılması gerektiğini savunuyor. Diğer ekonomistler ise Merkez Bankası'nın faiz artışlarının ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini ve faiz artışlarının yavaşlatılması gerektiğini savunuyor.


 


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM