Memurların Maaş Artışı Komisyon’a Taşındı

22 bin 17 liraya çıkarılması hedeflenen en düşük memur maaşının kanun teklifi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.

GÜNDEM 7.07.2023 09:51:00 0
Memurların Maaş Artışı Komisyon’a Taşındı

Teklifle birlikte tüm kamu personellerine 8077 TL ilave ödeme yapılacağı belirtildi. İlave ödemeye hak kazanılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanacak. Bu ödemenin ise damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacağı öğrenildi.

Kapsamına giren kişilere sadece kendi unvanlarına göre ve en yüksek yetkilinin belirlediği ölçütlere veya içtihatlara veya başka bir ekonomik yasadan kaynaklanan katma değere göre ek tazminat ödenir, bunlar kapsam veya hesaplamaya dahil edilemez. diğer mevzuat uyarınca mülkiyet haklarının tespiti kapsamındaki ödeme bileşenleri.

Bu ödeme; aylık, maaş, zam, ikramiye, tazminat, döner sermaya ödemesi, ikramiye veya ilgili mevzuata göre diğer katkı payları ile ekonomik ve sosyal hakların hesaplanmasında dikkate alınmayacak. Maddenin uygulanmasından doğan şüpheleri gidermeye ve uygulanmasına yön vermeye Cumhurbaşkanı yetkili olup, madde yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve 15 Temmuz'da yürürlüğe girecektir.

Ocak ayında yapılacak %30 zam ile memurların ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılacak zam ile temmuz ayında yapılacak artışlar ve 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında işçilere ocak ayında yüzde 45, temmuz ayında yüzde 15 oranında artış yapılması nedeniyle  ortaya çıkan ödenek ihtiyacının karşılanması için gerekli ödeneği eklemede Cumhurbaşkanı yetkili olacak. 

Emeklilere veya yaşlılık aylığınca ödenen aylıklar, emeklilik ekleri, bayram ikramiyeleri ve ek ödemeleri; bayram ikramiyesinin 2 bin liraya yükseltilmesi; Cumhurbaşkanı, asgari emekli maaşını 7 bin 500 Türk Lirasına çıkarmak için gerekli kredileri, asgari ücreti artırmak için devlet katkısını, işveren sigorta primlerine teşviki, yapanların sağlık sigortası ödemelerini ilgili idari bütçelere eklemede Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından karşılanan destekler, kanunun yürürlüğe girmesini izleyen ilk iş gününden itibaren Merkez Bankası kaynaklarından karşılanacak. 

Teklif’in görüşüleceği kanun, 7 Temmuz (Bugün) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılacak. 

 


GÜNDEM
1

Türkiye'den İsrail kararı! Tüm ticaret ilişkileri durduruldu

2

İki lider arasında kritik görüşme: özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

4

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

5

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

SİYASET