Kuş gribi tehdidi büyüyor... Bulaşma oranı az, öldürücülüğü yüksek!

Yüksek derecede patojenik kuş gribi vakalarının artması, dünya genelinde büyük bir tedirginliğe yol açıyor.

GÜNDEM 7.01.2022 12:20:00 0
Kuş gribi tehdidi büyüyor... Bulaşma oranı az, öldürücülüğü yüksek!

Güney Batı İngiltere'de bir kişide Kuş Gribi görüldü. Sağlık Güvenliği Ajansı (HSA), konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeye yer verdi; 'Kişi enfeksiyonu, uzun bir süre boyunca evlerinde ve çevresinde tuttukları çok sayıda enfekte kuşla çok yakın ve düzenli temastan aldı.' Söz konusu tesisi ziyaret edenler de dahil olmak üzere tüm temaslı kişilerin incelendiğinin altını çizildi ve 'Enfeksiyonun başkalarına yayıldığına dair bir kanıt yok. Birey şu anda iyi durumda ve kendini izole ediyor' denildi.HSA aynı açıklamasında vakayla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile temasa geçtiğini duyurdu.

Hastalığa neden olan kuşlar ise itlaf edildi. İleri laboratuvar analizleri, virüsün kuşlarda bulunan 'H5' tipi olduğunu gösterdi. Bu özel suş İngiltere'de ilk kez bir insanı enfekte etti.UKHSA'nın baş bilim sorumlusu Profesör Isabel Oliver, 'Halk için kuş gribi riski çok düşük olsa da, bazı suşların insanlara yayılma potansiyeli olduğunu biliyoruz' dedi. Oliver sözlerine şöyle devam etti; 'Şu anda tespit edilen bu suşun insandan insana yayılabileceğine dair bir kanıt yok, ancak virüslerin her zaman geliştiğini biliyoruz ve durumu yakından izlemeye devam ediyoruz.'Kuş Gribi, influenza ailesine ait bir virüs tarafından meydana getirilir. Çoğu kuş gribi virüsleri insanlarda hastalığa neden olmaz. Ancak, bazı alt tipleri insanlara bulaşabilir.

Enfekte kuşlar, tükürük, mukoza ve dışkılarıyla kuş gribi virüsünü etrafa yayarlar. Hasta veya ölü kümes hayvanlarıyla yakın veya doğrudan temas yoluyla kuş gribi hastalığı insanlara bulaşabilmektedir.Kuş gribi virüsleriyle insan enfeksiyonları, kirli eller vasıtasıyla virüsün kişinin gözlerinden, burnundan veya ağzından vücuduna girmesiyle veya havadaki virüsleri solunum yoluyla almasıyla meydana gelebilir.

 


GÜNDEM
1

Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu

2

TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İBB'ye tepki: "İhmalin bedeli ağır oldu"

4

İçişleri Bakanı: DEAŞ'lı terörist Beykoz'da yakalandı

5

MİT Hakurk'ta 15 teröristi etkisiz hale getirdi

SİYASET