Küresel Piyasalar Veri Gündemine Odaklandı

Küresel piyasalarda bugün gözler, dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrildi.

EKONOMİ 5.03.2024 14:50:00 0
Küresel Piyasalar Veri Gündemine Odaklandı

Yarı iletken çip ve yapay zeka alanındaki teknoloji şirketlerinde yükseliş devam etse de, hafta içinde açıklanacak ABD istihdam verileri öncesinde yatırımcıların temkinli davrandığı görülüyor.

Analistler, ABD'de istihdama ilişkin verilerin, ülkenin iş gücünde yumuşamaya işaret etmesi halinde, Fed'in yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceğine dair beklentilerin artabileceğini söylüyor.

Yarın Kongre'de sunum yapacak Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözleri ve Fed yetkililerinin yönlendirmeleri de yatırımcıların radarında.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika faiz oranı indirilmeden önce enflasyonda düşüşe dair daha fazla güven kazanılması gerektiğini belirterek, bu yıl iki çeyrek puanlık faiz indirimi beklediğini ifade etti.

Para piyasalarında, Fed'in 20 Mart'taki toplantıda faizi sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indiriminin mayısta yüzde 22 ve haziranda yüzde 65 ihtimalle fiyatlandığı görülüyor.

Bu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 3 baz puan artarak günü yüzde 4,22 seviyesinden tamamlarken, şu an yüzde 4,21'de işlem görüyor.

Altının ons fiyatı dün yüzde 1,6 artışla 2 bin 117 dolardan günü tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, şu anda 2 bin 115 dolardan alıcı buluyor.

Yaklaşık son bir aydır 80-85 dolar aralığında dalgalı bir seyir izleyen Brent petrolün varil fiyatı ise bugün yüzde 0,3 azalışla 82,4 dolardan işlem görüyor.

Kripto para piyasalarında da Bitcoin'in fiyatı, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle 68 bin doların üzerine çıkarak 8 Kasım 2021'de gördüğü 69 bin dolarlık zirvesine yaklaştı.

Avrupa Birliği'nin (AB), ABD firması Apple'a müzik uygulamalarının dağıtımında hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 1,8 milyar avro para cezası vermesi ise şirketin hisse senedi fiyatını yüzde 2,5 düşürdü.

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,41, S&P 500 endeksi yüzde 0,12 ve Dow Jones endeksi de yüzde 0,25 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar da yeni güne negatif bir seyirle başladı.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM