Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizliklere rağmen bugün de pozitif bir seyir izleniyor.

EKONOMİ 28.03.2024 10:23:00 0
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Yatırımcıların odağında ise bugün ABD'de açıklanacak büyüme verileri başta olmak üzere yoğun bir veri gündemi yer alıyor.

Dünyada önemli merkez bankalarının faiz indirim zamanlamasına ilişkin belirsizlikler devam ederken, ABD'de bugün açıklanacak Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri ve yarın da Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamalarından alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Analistler, ABD'deki büyüme verilerinin piyasalarda oynaklığı artabileceğini ifade ederek, ülkede GSYH'nin 4'üncü çeyrekte yüzde 3,2 artmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Analistler, ABD'de ekonomik aktivitenin güçlü kalmaya devam etmesinin Fed'in politika alanını kısıtladığını ve bunun Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerine de yansıdığını kaydediyor.

Dün piyasalar kapandıktan sonra açıklamalarda bulunan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, faiz oranlarını düşürmek için aceleye gerek olmadığını ve faiz indiriminden önce "en az birkaç ay daha iyi enflasyon verileri" görmek istediğini söyledi.

Waller'ın bu açıklamalarının ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in ilk faiz indirimine haziranda gitme ihtimali yüzde 64'e geriledi.

Ayrıca, dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AA+" ve kısa vadeli kredi notunu "A-1+" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "durağan" olarak korudu.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 2 baz puanlık artışla günü yüzde 4,21'den tamamlarken, altının ons fiyatı yükseliş eğiliminin üst üste 4'üncü işlem gününde 2 bin 195 dolardan alıcı buluyor.

Dün yüzde 0,1 yükselişle günü 104,4 seviyesinden tamamlayan dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 104,3'te bulunuyor.

Ukrayna'nın Rusya'nın petrol sahalarını hedef alması petrolde arz endişelerini beslemeye devam ederken, Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 0,5 artışla günü 85,6 dolardan tamamladı. Yeni günde Brent petrolün varil fiyatı önceki kapanışının hemen altında seyrediyor.

Öte yandan, E-ticaret devi Amazon da yapay zeka şirketi Anthropic'e 2,75 milyar dolar daha yatırım yaparak şirketteki toplam yatırımını 4 milyar dolara çıkardı.

Yoğun makroekonomik veri takvimi ve Fed yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin bugün de yatırımcıların odağında kalmaya devam ettiğini belirten analistler, yarın dünya genelinde başta ABD olmak üzere bir çok ülkede tatil nedeniyle piyasaların işleme kapalı olacağını anımsattı.

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,51, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Dow Jones endeksi de yüzde 1,22 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif bir seyirle başladı.


GÜNDEM
1

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

2

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

3

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

4

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

5

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

ASAYİŞ