Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Teknoloji Devleri Piyasaları Yönlendiriyor, Yapay Zeka Odak Noktası

EKONOMİ 16.02.2024 10:03:00 0
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Bu hafta küresel piyasalarda teknoloji şirketleri ön planda yer aldı. Yapay zeka ile ilgili gelişmeler ve yatırımlar yatırımcıların ilgisini çekerken, ABD'li çip üreticisi Nvidia, Google'ın ana şirketi Alphabet'i piyasa değerinde geride bıraktı.

Yapay zeka alanındaki gelişmeler yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. ABD'li teknoloji devi Microsoft'un önümüzdeki iki yıl içinde Almanya'ya 3,2 milyar avroluk yatırım yapmayı planladığı ve bu yatırımın büyük kısmının yapay zeka alanında olacağı bildiriliyor. San Francisco merkezli OpenAI şirketi de metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen yapay zeka modeli Sora'yı tanıttı.

Bu gelişmeler, yatırımcıların ilgisini teknoloji şirketlerine yönlendiriyor. ABD'li bilgi teknolojileri şirketi Super Micro Computer'a ilişkin değerlemelerin revize edilmesiyle şirketin hisse fiyatı son 5 işlem gününde yüzde 40'tan fazla değer kazandı.

Ekonomik Veriler Karışık Sinyal Veriyor

ABD'den gelen ekonomik veriler ise karışık sinyaller veriyor. Perakende satışların ocak ayında beklentilerin altında kalması ve sanayi üretiminin ocak ayında aylık bazda gerilemesi ekonomik aktivitedeki canlılığın azaldığına işaret ediyor.

Ancak, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısının beklentilerin altında gelmesi ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi'nin 5 aylık daralmanın ardından genişleme sinyali vermesi bazı olumlu işaretler olarak yorumlanıyor.

Fed'in Politikası Merak Konusu

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası da yatırımcıların yakından takip ettiği bir konu. Bu hafta açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri Fed'in önümüzdeki dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller verebilecek.

Fed'in 2024 stres testi senaryolarını da yayımlaması dikkat çekti. Bu senaryolarda ABD'de işsizlik oranının yüzde 10'a yükselmesi ve varlık fiyatlarında "çöküş" yaşanması öngörülüyor.

Piyasalarda Son Durum

Dün ABD borsalarında Nasdaq endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,91 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de alış ağırlıklı bir seyirle başladı.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM