KRİPTO DÜNYASINDA NELER OLUYOR? Büyük çöküşü uzmanlar yorumladı

Kripto para piyasalarında deprem devam ediyor. Lider kripto para birimi Bitcoin 30 bin doların altına sarktı ve 10 ayın dip seviyesini gördü.

GÜNDEM 12.05.2022 10:58:00 0
KRİPTO DÜNYASINDA NELER OLUYOR? Büyük çöküşü uzmanlar yorumladı

Kripto Para piyasalarına yatırım yapanlar son günlerde ekrandan gözlerini ayıramaz hale geldiler. Kripto paralar kısa sürede büyük kayıplar vermeye başladı ve düşüşlerin devamı da geliyor. FED ’in faizi 50 baz puan artırmasının ardından kısa süreli küçük yükseliş hareketiyle cesaret kazanan yatırımlar bir anda ters hareketle paralarını kaybetmeye başladı. Fed Başkanı Jerome Powell’ın Haziran ve Temmuz’da faiz artırımlarına devam edileceğini, Fed’in bilançosunu Haziran ayından itibaren daraltmaya başlayacağını açıklaması kripto paralarda buhrana yol açtı.

Fed’in bilançosuyla kripto paralar arasındaki korelasyonun uyumlu olması satışları derinleştirdi. Fed bilançosunu artırdığında kripto paralar yükseliş göstermiş, daralttığında da sert düşüşler görülmüştü.

HERKESİN TEK SORUSU VAR: DÜŞÜŞ NEREDE DURACAK

Sosyal medyada grafikler, teknik analizler ve tavsiyelerde bulunan uzmanlar nedeniyle birçok yatırımcı ellerindeki varlıkları kaybetti. 2022 yılı sonunda Bitcoin’in çok yüksek miktarlara ulaşacağını iddia eden uzmanlar düşüş karşısında suskunluklarını koruyorlar. Yatırımcılar ise kayıplarının nerede stop edeceğine dikkat kesilmiş durumda.

BİLANÇO ARTIRIM VE AZALTIMI NEDİR?

Fed, varlıkları satın aldığında bilanço da otomatik olarak genişliyor. Buna benzer şekilde Fed varlıklarını sattığında ise bilanço daralıyor. Ancak Fed her ne kadar istediği kadar sınırsız bir biçimde bilançosunu genişletebilse de bilançoyu daraltmayı sınırsız olarak yapamıyor.

KRİPTO PARALARDA NELER OLUYOR?

Bitcoin liderliğinde başlayan düşüş hareketi altcoinlerde çok büyük kayıplara neden oldu. Bitcoin kısa sürede 40 bin dolardan 29 bin dolara kadar geriledi. Çok kısa sürede yüzde 28’e yakın düşüş kaydeden Bitcoin tarihi zirvesinden de yüzde 58 oranında uzaklaşmış durumda.
Bitcoin’le birlikte Ethereum, Ripple, Solana, Dogecoin, Shiba Inu gibi volatil kripto para birimleri de dev kayıplar yaşadı.

LUNA ETKİSİ DE VAR

Terra’nın sabit kripto parası UST, toparlanma çabalarına rağmen yeniden sabitliğini kaybederek 0,31 dolara kadar geriledi. Luna Foundation Guard, UST'nin 1 dolar sabitliğini sağlamak için tüm Bitcoin rezervlerini kullanmasına rağmen fiyatı eşitleyemedi ve başarısız oldu.

Luna ise dramatik düşüş sergiledi ve kısa sürede yüzde 97'a yakın kayba yönelerek şu sıralar 15 lira seviyelerinde işlem görüyor. Luna düşüşlerden önce 1300 lira seviyelerinde işlem görüyordu. Yatırımcıları ellerindeki tüm varlıkları neredeyse kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

SEC BAŞKANI GENSLER’DEN KOMPLO UYARISI

ABD’nin SPK’sı niteliğindeki SEC’in Başkanı Gary Gensler, kripto para borsalarının kendi müşterilerine karşı işlem yapıyor olabileceğini ve bunu da sıklıkla yaptıklarını söyledi. Müşterilerine karşı kripto para borsalarının piyasa yapıcılığı görevi üstlendiklerini iddia eden Gensler bu durumdan endişe ettiğini de belirtti.

“HIZLI DÜŞÜŞLER AYI SEZONUNU GÜÇLENDİRMİŞ DURUMDA”

Bitçi Teknoloji CEO’su Onur Altan Tan, son günlerde yaşanan düşüşleri değerlendirdi. Tan “Kripto dünyasında volatilitenin arttığı günler yaşıyoruz. Özellikle Bitcoin’de son günlerde yaşanan hızlı düşüşler, ‘ayı sezonu’ vurgusunu da güçlendirmiş durumda. Bitcoin dünyada en fazla kullanılan ve yatırım yapılan kripto para olarak çok daha ön planda olsa da özellikle alt coinlerdeki düşüş çok daha keskin. Bazı kripto paralarda yüzde 90’lara varan düşüşler de görüyoruz” dedi.

“DÜŞÜŞLERİN ANA SEBEBİ FED”

Kripto para piyasasındaki düşüşün ana sebebi olarak Fed’i öne çıkaran Tan “Volatilitede en belirleyici haber kaynaklarından birisi şüphesiz Fed. Fed’in bilanço daraltacağını artık daha yüksek sesle söylemeye başlaması, piyasalardaki aşağı yönlü harekete neden olan birincil neden. Fed’in bilanço daraltmaya aktif olarak başlamasıyla bu hareketin hızlanabileceğine yönelik yorumlar yapılsa da ben genel olarak bu beklentinin piyasa tarafından satın alındığını ve bugünkü hareketin de temel olarak bu beklentinin bir parçası olduğunu düşünüyorum. İtibarlı çok sayıda finans kuruluşunun da görüşü bu şekilde. Ama kısa vadede piyasa hareketlerini kestirmenin zorlaştığı, öngörünün azaldığı günlerdeyiz” açıklamasını yaptı.

“ŞU TESPİT ÇOK ÖNEMLİ”

Tan “Artık kripto para teknolojisi günümüz dünyasının bir gerçeği. Ekonomide bugün geçerliliğini tüm sisteme kabul ettirmiş bir para devrimi. Ve biz bu devrimin henüz çok başındayız. Bitcoin’in hayatımıza girmesinin üzerinden sadece 13 yıl geçti. Bugün yatırımcıların cüzdanlarında yer alan çoğu kripto varlık 2-3 yıl önce ortada yoktu” ifadesini kullandı.

“HABER ODAKLI DÜŞÜŞLER AZALIYOR”

Piyasada spekülatif hareketlere neden olan haberler nedeniyle düşüşlerin azaldığına dikkat çeken Tan şu sözleri söyledi:

“Haber odaklı düşüşlerin etkisi de piyasada her geçen gün azalıyor. Evet, yüzde 10-15’lik düşüşler gerçekten cüzdanlarda negatif etki yaratabiliyor ama aynı ya da benzer haberlerin geçmiş dönemde yüzde 40-50’lik düşüşleri tetiklediğini de hatırlamamız gerekiyor. Benzer bir durum yükseliş dönemleri için de geçerli. Yakın geçmişte, ABD’den, Çin’den ya da kurumsal bir şirketten gelen olumlu haberler piyasayı çok ciddi şekilde etkilerken bu etki şimdi çok daha az. Bu da, geniş perspektifte, kripto paraların bir yatırım aracı olarak piyasada kabul edildiğinin bir göstergesi. Bu durumu, küresel ölçekteki kullanıcı sayısından, toplam işlem hacminden de teyit etmek mümkün”

“KISA VADEDE TAHMİN YÜRÜTMEK ÇOK GÜÇ”

Aşırı volatil seyreden kripto para piyasasında tahmin yürütmenin zor olduğunu belirten Tan “Dolayısıyla, kısa vadede fiyat odaklı tahmin yürütmek şu an için çok güç olsa da blockchain teknolojisinin ve kripto varlıkların önümüzdeki dönemde çok daha güçleneceğini ve dünya ekonomisindeki yerlerini güçlendireceklerini düşünüyorum. Şu an yaşadığımız aslında bir doğum sancısı gibi. Bu sancılar bir süredir tekrarlanıyor, benzer sancıları ya da hızlı yükselişleri piyasada görmeye devam edeceğiz” dedi.

YATIRIMCILARA ÖNEMLİ TAVSİYE

Bitçi Teknoloji CEO’su Onur Altan Tan “Bu süreçte yatırımcıların da çok dikkatli olmasında fayda var. İlk olarak borsa seçimleri çok önemli. Güvenliği yüksek, yatırımcı dostu borsalarda işlem yapmalarını tavsiye ediyorum. Diğer yandan, özellikle sosyal medyada çok fazla manipülatif hesap ortaya çıkmış durumda. Kimseye yüzde 100 güvenmeden, herkesin kendi risk hesabını yapması çok önemli. Teknik analizin her zaman çalışmadığını; düşüş ve yükseliş hareketlerini tetikleyen çok fazla unsur olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden de bireysel yatırımlarda en önemli konu risk-getiri hedeflemesini doğru yapabilmek. Yükselişlerde kar almayı bilmek, bireysel risk yönetimi kapsamında stop-loss kullanmak günümüz kripto para okur yazarlığının önemli unsurları” sözlerini söyledi.

Pandemi sonrası Fed'in likiditeyi artırması, hane halkına doğrudan nakit destek vermesi bireyleri Coin piyasasına yöneltti. Şu anki durumda ise likiditenin kısılması nedeniyle kripto paralarda gerileme yaşanıyor. Bitcoin'in arkasında Fed olduğunu ileri sürmek sadece bir temelsiz varsayım olur, çünkü Fed'in likidite azaltmasından küresel Piyasalar ve tüm para birimleri de olumsuz etkileniyor.

BITCOIN’İN ARKASINDA FED Mİ VAR?

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, Fed’in bilanço daraltma sinyaliyle birlikte düşüşe geçen kripto para borsalarına ilişkin kısa yorumda bulundu. Erkan “Pandemi sonrası Fed'in likiditeyi artırması, hane halkına doğrudan nakit destek vermesi bireyleri coin piyasasına yöneltti. Şu anki durumda ise likiditenin kısılması nedeniyle kripto paralarda gerileme yaşanıyor. Bitcoin'in arkasında Fed olduğunu ileri sürmek sadece bir temelsiz varsayım olur, çünkü Fed'in likidite azaltmasından küresel piyasalar ve tüm para birimleri de olumsuz etkileniyor” dedi.

"FED BİLANÇO DARALTMAYA GİDECEK"

 

Bitay CEO'su Niyazi Yılmaz kripto para piyasalarındaki düşüşü değerlendirdi. Yılmaz, Fed'in bilanço daraltmaya gideceğini belirtti. Yılmaz "Kripto paraların yaklaşık 6-7 aydır yaşadığı düşüş eğilimi Amerika Merkez Bankası FED’in, yükselen enflasyonun geçici olmadığı ve buna reaksiyon vereceklerini açıklamasıyla başlamıştı. Daha sonra hem faiz artırımlarının geleceği hem de bilanço daraltmasına başlayacakları haberleri ve söylemleri Bitcoin’de ve diğer riskli piyasalardaki düşüşlerin şiddetini artırmasına neden oldu. Biliyoruz ki yakın dönemde yaşadığımız pandemi şokundan sonra Amerika Merkez Bankası faizleri 0’a çekti ve bilançosunu 4,5 trilyon dolardan 9 trilyon doları aşkın bir seviyeye yükseltti. Bu süreçte çok yüksek düzeyde para basıldı ve bu para dünyanın her yerine yayılarak varlık fiyatlarını yükseltti. Bundan en çok faydalanan sektör de kripto para sektörü oldu. Şimdi ise pandemi şoklarının atlatıldığı ve enflasyon endişelerinin yükseldiği bir ortamla karşı karşıyayız. Fed faiz artırmaya başladı ve bilanço küçültmesine gidecek. 1 Haziran itibarıyla 47,5 Milyar dolarlık bir bilanço küçültmesine gidecekler. 3 ay boyunca 47,5 sonrasında ise ayda 95 milyar dolarlık bir bilanço küçültme takvimi belirlenmiş durumda. Sene sonuna kadar 522,5 milyar dolar civarı bir küçültme anlamına gelir bu. Bunun da tüm dünya piyasaları ile beraber kripto para piyasalarında stres ve baskı yaratmasını bekliyoruz ve şu an bunu gözlemliyoruz. Özetle; bilançonun artması, para basma anlamına geldiği ve bilanço küçültme de parayı geri çekme anlamına geldiği için Bitcoin fiyatını pozitif ve negatif anlamda etkilediği doğru bir neden sonuç ilişkisi olacaktır" dedi.

"OTORİTEYE GEREK YOK"

Yılmaz "Bitcoin’in arkasında direkt Fed mi var demekten ziyade Bitcoin’in fiyat seviyesini Fed kararları direkt olarak belirler mi sorusuna yanıt vermek daha doğru olacaktır. Evet Fed Bitcoin’in fiyat yönünü oldukça net bir şekilde belirler. Çünkü geçmişe kıyasla Bitcoin artık geleneksel finans piyasaları ile çok daha entegre ve bir finansal araca dönüşmüş durumda. Bunu Bitcoin ile Amerika borsalarının fiyatının oldukça yüksek düzeyde körele hareket etmesinden anlayabiliyoruz. Lakin bir finansal enstrümanın arkasında illa bir otorite olmasına gerek bulunmuyor günümüz dünyasında. Bitcoin de bunun en popüler ve en yeni örneklerinden. Bir ürüne yatırımcılar talep gösteriyor ve itibar ediyorsa talebi belirleyen hacim, yatırımcı sayısı, tarihçesi gibi detaylar incelenerek karar verilebilir. Bitcoin alışık olmadığımız finansal bir ürün olduğu için arkasında bir kurum, kuruluş, genel müdür veya yönetim kurulu başkanı görememek bize garip gelebiliyor. Bitcoin’in arkasında Fed mi var veya birisi var mı sorusunun cevabı daha çok “ya bir anda çökerse” endişesi yüzünden sorulduğu yatırımcı psikolojisi bakımından anlaşılabilen bir durum. Bitcoin’in arkasında bu tarz kurum veya kuruluşlar yok ancak oldukça mantıklı, yenilikçi, heyecan verici ve hacklenemez bir teknoloji yatmaktadır" ifadelerini kullandı.

"KRİPTO PARA PİYASALARI ŞOK YEMİŞ DURUMDA"

Bitay CEO'su Yılmaz, ABD'de yükselen enflasyonla birlikte kripto piyasasının şok yediğini söyledi. Yılmaz "Fed’in bilanço daraltma sinyalleri kripto para piyasasını da içine alacak şekilde bütün piyasaları olumsuz etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Ancak biz biliyoruz ki Fed 2018 ve 2019 yıllarında da bilanço daraltma mesajları vermiş hatta buna başlamıştı. Bunun ilk sinyallerini aldığımız geçmiş zamanda da yine dünya finans piyasalarında ve Bitcoin’de sert düşüşler görmüştük. Ancak Fed’in düzgün ve doğru iletişimiyle belirlediği plan dahilinde piyasaları buna hazırlaması düşüşleri sınırlı tutmuş, hatta piyasa buna alışmış ve her ay piyasadan milyarlarca dolar çekilmesine rağmen 2019 yılında Bitcoin dönem dönem yükseliş yaşamıştı. Şu anda içinde bulunduğumuz durum her açıdan daha belirsiz ve karışık. Çünkü Amerika Merkez Bankası Fed’in geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında beklenenden daha hızlı bir şekilde para politikasının değişeceğini açıklaması, faiz artırım takviminin ve miktarının net olmaması, Rusya – Ukrayna Savaşı, Çin kaynaklı arz sıkıntıları, "yükselen enflasyon beklentileri ile birlikte kripto para piyasası çok fazla şok yemiş durumda. Bilanço artırım süreci fiyatlar üzerinde baskı kurmayı sürdürecektir. Ancak piyasalar hepimizin bildiği gibi beklentiyi satın alır. Bilanço beklentileri de büyük ölçüde satın alınmış durumda. Ancak hala ortam çok belirsiz olduğu için piyasa da önünü görmekte zorlanıyor. Ne zaman ki biz Fed tarafından faiz artırımının net takvimini duyarız ve son faiz artırım tarihini öğreniriz, o zaman bilanço daraltmasına rağmen piyasa kendini toparlamaya ve yükselişe geçmeye başlayacaktır" açıklamasını yaptı.

"LUNA DÜŞÜŞTE ÖNEMLİ YER SAHİBİ"

Luna'nın neredeyse sıfıra yaklaşan fiyatını da değerlendiren Yılmaz "Satışları belirleyen çok sebep var. Bunlardan en büyüğü elbette Amerika Merkez Bankası FED. Fed’in faiz artırım süreci ve bilanço daraltması Bitcoin’in fiyatını belirleyen en büyük etmen. 2 sene önce de yine Fed’in faiz indirimleri ve piyasaya para pompalaması sonucu Bitcoin’in bir senede 3.500 dolardan 69.000 dolara gittiğini görmüştük. Ancak artık rüzgar birkaç aydır tersine dönmüş durumda. Fed’in sıkılaşmasına ek olarak Ukrayna – Rusya savaşı gibi jeopolitik riskler, Çin kaynaklı tedarik zinciri sorunları ve yükselen enflasyon beklentileri ile ülkelerin büyüme beklentilerinin düşmesi hep birlikte Bitcoin’in fiyatını olumsuz etkileyen unsurlar. Son yaşadığımız Luna’nın stablecoin projesi UST’de yaşanan sıkıntılar da hafta sonu Bitcoin’i 29 bin dolara düşüren önemli bir durum oldu. Bitcoin’in fiyatını bu gibi şoklar sebebiyle kısa vadede tahmin etmek güç ancak Fed’in önümüzdeki 2 toplantıda da 50 puan artırımı masada tutması piyasa üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek. Bu da satışları derinleştirebilir, bu yüzden dikkatli hareket etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"HİÇBİR VARLIK SONSUZA KADAR YÜKSELMEZ VE DÜŞMEZ"

Kripto para piyasalarındaki fiyatlamaların sabırlı süreçle yönetilmesi gerektiğine değinen Yılmaz "Piyasada düşüş ve yükseliş anlamında her türlü afaki yorumları görebiliriz ancak bunlar bilgi kirliliği yaratıyor. Durumu, dünyayı, finans piyasalarını, ülke ekonomilerini, merkez bankalarının söylemleri ile kararlarını ve diğer tüm gelişmeleri doğru okumak ve anlamak gerekiyor. Buna zaten finansal okur yazarlık deniliyor ve bunun önemi bu tarz durumlarda daha iyi anlaşılıyor. Önceki sorularda da belirttiğimiz gibi yükseliş senaryosuna geçmemiz için daha stabil ve olumlu bir ortama ihtiyaç var. Risk iştahının yükselmesi gerekiyor. Bitcoin sonuçta hala en riskli varlık sınıflarından birisi ve olumlu olumsuz her türlü haber ve gelişmeye çok hızlı tepki veriyor. Yeniden yükseliş için hala biraz zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Ara ara yükselişler olacaktır ancak uzun soluklu yükseliş için Fed tarafından 50 baz puanlık faiz artışlarının sonuna gelinmesi, ABD borsalarındaki düşüşün durmaya başlaması, başta ABD olmak üzere küresel ölçekte enflasyonun tepe seviyelerine ulaşıp geri çekilmelerin başlamasını görmek lazım. Elbette teknik analizlerde doğru yerde çizilen destek ve direnç seviyeleri de bizim bu görüşlerimizi destekler nitelikte. Olumsuz fiyatlamalara rağmen uzun dönemli majör destek seviyelerinin korunduğunu gözlemliyoruz. Elbette her grafik çalışmayabiliyor, hatta son dönemdeki düşüşlerde birçok destek aşağı yönde kırıldı ancak bu teknik analizlerin ve grafiklerin çalışmadığı anlamına gelmez. Burada en doğru strateji temel analiz olarak adlandırdığımız global finans piyasalarını, dünya ekonomisinin şuanki ve gelecekteki durumunu, merkez bankalarının hareketlerini doğru okuyup bunu teknik analizle harmanlayarak hareket etmek olacaktır. “Şu tarihte yükseliş başlayacaktır” ifadesinden ziyade yukarıda az önce belirttiğim gibi riskleri arkamızda bırakmamız gerekiyor. Hiçbir varlık sonsuza kadar yükselmeyeceği gibi sonsuza kadar da düşmez. Genel anlamda olumsuz senaryoların ve satış baskısının üçte ikisinin fiyatlandığını ve artık olası düşüşler için daha az marjımız kaldığını düşünüyorum, daha sabırlı bir süreç yönetilmelidir" sözlerini söyledi.

"HER AN TETİKTE OLMAK GEREKİYOR"

Marjın bulunmadığı ve 7/24 açık olan kripto para piyasalarına ilişkin olarak Yılmaz her an tetikte olunması gerektiği ve stoplu çalışılması gerektiğini söyledi.

Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

"Hisse senedi piyasaları ile hala en riskli varlık sınıfı olarak kabul edilen kripto para piyasasında şu anki gibi risk iştahının düşük olduğu durumlarda yatırımcılar çok dikkatli hareket etmeliler. Gerek marj aralığının bulunmaması gerek düşük hacim kripto para piyasalarında volatiliteyi artıran bir durum. Hızlı yükseliş yaşayabilmesine rağmen düşüşler yükselişlerden de sert oluyor ve yatırımcılar terste kalabiliyorlar. Üstelik 7 gün 24 saat açık olan bu piyasalarda günün her anı tetikte olmak gerekiyor. Bu gibi durumlarda en faydalı şey alarm kurmak ve stop’lu çalışmaktır. Bazı durumlarda yatırımcılar stop koymayarak riski yüklenseler bile kesinlikle alarm kurarak hareket etmeliler. Çünkü kripto para piyasası çok aktif bir piyasa. 10 dakikalık gözden kaçırma durumu büyük kayıplar yaşatabilen bir durum. Bunu yaklaşık son 6-7 aydır içinde bulunduğumuz durumdan rahatlıkla anlayabiliyoruz. Eminim birçok yatırımcı stop veya alarm kurmayarak kayıplar yaşamıştır ve bundan pişmanlık duymuştur. Hafta sonu yaşanan Luna ve Bitcoin gelişmesi bu sorunun aslında çok güzel bir yanıtı. Yatırımcılar böyle yağmurlu ve karlı dönemlerde kesinlikle tedbirli davranmalı. Para kazanmaktan çok para kaybetmemenin önemli olduğu bu piyasada yatırımcılar sabırlı hareket etmeli ve alımlarını dikkatli ve parçalı bir şekilde almalı. Böylece bu olumsuz dönemlerde de avantaj sağlayabilir veya bu dönemleri minimum kayıpla atlatabilirler."

OTORİTE VE REGÜLASYON YOK! UZMANLAR YTD YAZARAK YÜKÜMLÜLÜKTEN KURTULABİLİR Mİ?

Sermaye Piyasası Kurulu 2020 yılının Nisan ayında izin almaksızın yapılan sermaye piyasası faaliyetlerine ilişkin açıklama yapmış ve uyarıda bulunmuştu. Ancak bu uyarının kapsamına sermaye piyasası faaliyetleri yer alıyor ve kripto paradan bahsedilmiyordu.

Kripto para konusunda uzman isimlerden olan Avukat Oğuz Evren Kılıç “Hukukumuzda kripto para diye bir şey var olmadığından, hâliyle bunun bir yatırım aracı olması, bunlar ile ilgili verilen yatırım danışmanlığı hizmetinin de mevzuat çerçevesinde yatırım danışmanlığı hizmeti olarak tasnif edilmesi bugün için imkânsız. Yâni Sermaye Piyasası Kurulu’nun kamuoyuna yönelik yapmış olduğu uyarının kapsamına kripto para piyasasında yatırım danışmanlığı hizmeti veren kişi ve kuruluşların da dâhil olduğunu söylemek hukuken mümkün değil. Kripto para piyasası ile ilgili, özellikle sosyal medya başta olmak üzere, birçok ortamda yatırım danışmanlığı veren kişi ve kuruluşların 6362 sayılı kânun kapsamında değerlendirilmesi ve herhangi bir idari ve cezai yaptırıma tâbî tutulması pek mümkün görünmüyor” dedi.

DOLANDIRICILIK SUÇUNA DİKKAT! ‘YTD’ YAZMAK KURTULUŞ DEĞİL

Avukat Kılıç “Kripto para piyasası alanında yatırım danışmanlığı hizmeti veren kişi ve kuruluşların tamâmen başıboş olduğu anlamına gelmiyor. Bu büyük yasal boşluk, bir yönüyle bu yatırım danışmanlığı hizmeti veren kişi ve kuruluşları başka bir risk ile karşı karşıya bırakıyor: Türk Ceza Kanunu kapsamında dolandırıcılık suçu başta olmak üzere, birtakım suçlar kapsamına dâhil olmak. Şöyle ki; kripto para piyasası dâhilinde ücretsiz yatırım danışmanlığı hizmeti verenlerle ilgili olarak böyle bir riskin var olduğunu söylemek zor. Fakat ücret karşılığında yatırım danışmanlığı hizmeti verenler, olası bir şikâyet/ihbar durumunda, Türk Ceza Kânunu kapsamında bazı suçlamalarla ve hatta yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Dahası, kripto para piyasası kapsamında ücret ya da komisyon karşılığında portföy yönetimi ve danışmanlığı yapan kişi ve kuruluşlar da bu riskle karşı karşıya. Burada belirleyici olan nokta, bu yatırım faaliyetlerinin ücret ya da komisyon karşılığında yapılması ve “müşterilerin” bu faaliyetlerden dolayı zarara uğraması. Böyle bir durumda “Yatırım tavsiyesi değildir”, yâni “YTD” yazarak paylaşım yapmanın yine hukuken bir anlamı ve faydası yok” ifadelerini kullandı.

YATIRIMCILAR DİKKAT!

Kılıç “Ülkemizde kripto para piyasası ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı sürece, piyasadaki bu gri durum fırsatlar yarattığı kadar, riskler de barındırıyor. Bu nedenle sâdece yatırımcılar değil, yatırım faaliyetleri sürdüren kişi ve kuruluşlar da attıkları adımları iyice ölçüp biçerek atmalı” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET 


GÜNDEM
1

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı

2

45 il için sarı kodlu uyarı! Fırtına geliyor

3

ERDOĞAN’DAN İSRAİL’İN MİSİLLEMESİNE NET YORUM!

4

Diyarbakır'da belediye meclis salonunda bulunan Türk bayrağı kaldırıldı

5

SALDIRI SONRASI REİSİ'DEN İLK AÇIKLAMA

DÜNYA

İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı