Kredi kartı kullanımında kısıtlama

Kredi kartı tedbirlerine ilişkin bankalardan uyarı geldi! Altın, döviz, kripto para alımları, 'makul gerekçesi olmayan transferler' için kredi kartı kullanımı kartların kullanıma kapatılmasına neden olabilir.

30.01.2024 15:29:00 0
Kredi kartı kullanımında kısıtlama

Merkez Bankası'nın 2023 yılı 2. Finansal İstikrar Raporu'na göre ihtiyaç kredilerindeki faiz yükselişinin ardından kredi kullanımında artış gerçekleşti. Rapora göre, yüksek limitli kartlarda limit kullanım oranı ise geriledi. Fakat 25 bin TL ve altı limite sahip kredi kartlarında limit kullanım oranı arttı.

Bireysel kredi kartı hacminin 1 trilyon 172 milyar liraya ulaştığını gösterdi. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu tutar 459 milyar lira seviyesindeydi. Buna göre, birlikte bireysel kredi kartı hacminde bir yıllık artış, yüzde 155 oldu.

Bankalar, müşterilerinin kredi kartlarını temel ihtiyaçlar dışında farklı amaçlar için kullanılmasını engellemek adına yeni bir uygulama başlattı. Bazı bankalar, bu aydan itibaren, müşterilerine gönderdikleri kredi kartı ekstrelerinde;

'Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir' şeklinde bir uyarıda bulundu.

Bu uyarı, bankaların kredi kartı harcamalarını daha yakından izleyeceği ve yatırım amaçlı kredi kartı kullanımının engelleneceği şeklinde yorumlandı.

 

 


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM