Kayıp Çin Dışişleri Bakanı görevden alındı

Çin Dışişleri Bakanlığı, 1 aydır kendisinden haber alınamayan Qin Gang’ın Dışişleri Bakanlığı görevinden alınarak yerine Wang Yi’nin getirildiğini duyurdu.

GÜNDEM 25.07.2023 15:58:00 0
Kayıp Çin Dışişleri Bakanı görevden alındı

 Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, başkent Pekin’de son günlerde yaşanan yoğun diplomasi trafiğine rağmen hiçbir görüşmeye veya etkinliğe katılmayışı Çinli bakanın nerede olduğuyla ilgili spekülasyonlara neden olmuştu. Çinli bakandan 1 aydır haber alınaması üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı haekete geçti. Gang’ın Bakanlık görevinden alındığı açıklandı. Çin medyasında yer alan haberlerde Gang’ın yerine Wang Yi getirildiğini yazıldı. 
Çin makamları, görevden alınan Qin Gang’ın nerede olduğu ve sağlık durumu hakkında ise bilgi paylaşmadı.  

 



Wang Yi'nin yarın Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor 
2013-2022 arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Wang Yi, geçen yılın Ekim ayında  Politbüro’ya terfi etmiş ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörlüğü görevine getirilmişti. BRICS toplantıları için Güney Afrika’da bulunan yeni Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin yarın Türkiye’ye günübirlik bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. 
Wang Yi, 2021 yılında Türkiye’yi yine Çin Dışişleri Bakanı olarak ziyaret etmişti. 
  
 En son 25 Haziran’da görüldü 
 Qin Gang, en son 25 Haziran’da Rusya, Vietnam ve Sri Lanka Dışişleri Bakanları ile yaptığı görüşmelerde görüntülenmişti. Gang’ın  4 Temmuz’da AB Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesi planlanmıştı ancak Pekin yönetimi Borrell’in ziyaretini ziyarete 2 gün kala iptal etmişti. Qin Gang, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry’nin bu ay içinde Çin’e yaptığı ziyaretler esnasında da kamuoyunun önüne çıkmamıştı. 


 Ayrıca Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’na da Qin Gang’ın yerine Çin Komünist Partisi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi katılmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından 11 Temmuz’da düzenlenen basın toplantısında, Qin Gang’ın ASEAN toplantısına katılmama nedeni “sağlık problemleri” olarak belirtilmişti. Bakanlığın, geçtiğimiz hafta düzenlenen olağan basın toplantılarında Qin Gang ile ilgili sorular yanıtsız bırakılmıştı. 

Çin Halk Bankası Başkanı atandı  
Çin’in merkez bankasının yeni başkanı da bugünkü Çin Ulusal Halk Kongresi toplantısında alınan kararla belirlendi. Çin’de merkez bankası işlevi gören Çin Halk Bankası’nın (PBOC) başkanlığına Yi Gang’ın yerine Pan Gongsheng getirildi. 
60 yaşındaki Pan Gongsheng, bu ayın başında Çin Komünist Partisi’nin PBOC sekreteri olarak atanmıştı. 
 


GÜNDEM
1

Türkiye'den İsrail kararı! Tüm ticaret ilişkileri durduruldu

2

İki lider arasında kritik görüşme: özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

4

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

5

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

SİYASET