Katar'daki Dünya Kupası uluslararası alanda Filistin'le dayanışmanın sahnesi oldu

İsrail basını, Dünya Kupası'nda "Arap halklarının bu anlaşmalara karşı çıktığı ve Filistin'e desteğin azalmadığı" gerçeğiyle karşılaştı.

SPOR 7.12.2022 16:21:00 0
Katar

Katar, FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan ilk Arap ve Müslüman ülke oldu. Dünyanın dört yanından yüz binlerce futbolsever Katar'daki maçları izlemek için bilet almakta yarıştı. Arap ve İslam dünyasından çok sayıda futbolsever de Dünya Kupası için küçük Körfez ülkesine gitti.

İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmayan Katar, FIFA'nın arabuluculuğundaki anlaşmayla İsraillilerin, Tel Aviv'den Doha'ya direkt uçması için ticari seferlere izin verdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu süreçte Doha'da İsrailliler için geçici diplomatik misyon kurdu.

İsrailli yorumcular, 2020'de Abraham Anlaşmaları olarak adlandırılan bir dizi anlaşmayla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Fas, Sudan ve Çad gibi ülkelerle normalleşme yoluna gidilmesinin ardından Katar ile yapılan anlaşmayı diplomatik başarı şeklinde değerlendirdi.

Bununla birlikte Katar'daki Dünya Kupası uluslararası alanda Filistin'le dayanışmanın sahnesi oldu.

İsrail basınına Filistin bayrak gösterisi

İsrail yönetimi, Filistinlilerin özellikle işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail içindeki diğer bölgelerde Filistin bayrağı açmasını engelliyor.

FIFA, Dünya Kupası kuralları gereği politik pankartların, sembollerin tribünlerde sergilenmesine izin vermiyor. Filistin bayrağı, İsrail açısından politik sembol niteliği taşımasına rağmen FIFA kurallarına aykırı nitelik taşımıyor.

Dünya Kupası için Katar'a giden İsrail televizyonlarının yayınları sırasında taraftarların Filistin bayrağı açarak kadraja girmesiyse turnuva ilerledikçe sıradan bir hal aldı.

Turnuvanın ev sahibi Katar ve Arap dünyasından taraftarların, kendilerine mikrofon uzatanın İsrail basını olduğunu öğrendikten sonra yayına katılmayı reddetmesine ilişkin görüntüler sosyal medyada sıkça paylaşıldı.

İsrail televizyonuna konuşan Mısırlı taraftarların da İsrailli muhabir canlı yayındayken "Filistin çok yaşa" dediği görüntülere yansıdı.

İngiltere'nin ikinci tur maçında Senegal karşısında elde ettiği galibiyetin ardından İsrail televizyonunun canlı yayınına katılan İngiliz taraftar grubu da görüntülere yansıyan kutlamalarının ortasında "Ama en önemlisi Filistin'e özgürlük" diye bağırdı ve yayını terk etti.

Faslı futbolcular galibiyeti Filistin bayrağıyla kutladı

Katar'daki Dünya Kupası'nda çoğu yorumcuya göre sürpriz bir başarı yakalayan Fas, 2020'de İsrail ile normalleşme anlaşması imzalayan Arap ülkeleri arasında yer almıştı.

Rabat, bu anlaşmanın ardından Tel Aviv yönetimiyle güvenlik, ticaret ve kültürel ilişkileri geliştirmek için birçok adım attı. Faslılar ise her fırsatta Filistin'le dayanışma gösterisinde bulunmaktan geri durmadı.

Katar'daki turnuvada İspanya'yı penaltılarla eleyerek çeyrek finale yükselen Fas Milli Takımı oyuncuları da yaptıkları kutlamada Filistin bayrağı açarak poz verdi.

Sembolik 48. dakikada tribünlerde Filistin bayrakları

Dünya Kupası grup maçlarında, Tunus ve Avustralya'nın 26 Kasım'daki karşılaşmasında Tunuslu taraftarlar tribünde 48. dakikada üzerinde "Filistin'e özgürlük" yazılı büyük bir Filistin bayrağı açtı. Sonraki gün oynanan Fas-Belçika maçında da Fas tribünlerinden sembolik 48. dakikada Filistin bayrağı açıldı ve Filistin için sloganlar atıldı.

 


GÜNDEM
1

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den İsrail'e sert tepki: "Türkiye, gerekeni yapacak!"

2

İsrail ordusu Refah'a karadan girdi: Sınır kapısı ele geçirildi

3

Yusuf Tekin'den müjdeli haber: 20 bin öğretmen ataması uzlaşıyla onaylandı

4

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yıllık enflasyon yaz aylarından itibaren düşüşe geçecek"

5

TSK'dan terör örgütlerine sert darbe! 23 terörist etkisiz hale getirildi

SİYASET