Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Gazze Raporu Dünya Parlamentolarına Gönderildi

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından hazırlanan "Gazze: İnsanlığın Felaketi Özel Raporu" tüm dünya parlamentolarının insan hakları komisyonları ve insan hakları savunucularına gönderildi.

DÜNYA 7.03.2024 12:10:00 0
Kamu Denetçiliği Kurumu

Güney Afrika büyükelçisi de raporu, Uluslararası Adalet Divanı'na gönderilmek üzere cumhurbaşkanlarına iletecek.

Uluslararası Kurumlara Gönderildi

KDK'nın geçen hafta TBMM'de tanıttığı rapor, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, BM organları ve komiteleri, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluşa gönderildi.

Soykırım Belgesi

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, İsrail'in soykırımını belgeleyen önemli bir rapor hazırladıklarını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı tarafından da Antalya Diplomasi Forumu'nda 200'e yakın ülkenin temsilcisine verildiğini söyledi.

Raporun Takibi Yapılacak

Malkoç, raporun takibini sıkı şekilde yapacaklarını ve Gazze katliamının, savaş suçlarının ve soykırımın sorumlularının yargılanacağı mahkemelerde delil olarak kullanılacağına inandığını söyledi.

Dünya Çocuk Mezarlığı

Malkoç, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş öncülüğünde raporun kamuoyuna duyurulduğunu ve birçok ülkenin büyükelçisinin rapora ilişkin kendilerinden randevu istediğini anlattı. Güney Afrika büyükelçisinin raporu Uluslararası Adalet Divanı'na gönderilmek üzere cumhurbaşkanlarına ileteceğini aktaran Malkoç, raporun elektronik ortamda da tüm insan hakları savunucularına, ombudsmanlara, ülkelerin parlamentolarındaki insan hakları komisyonlarına ve yargılama yapacak olan bütün kurumlara gönderildiğini söyledi.

Raporun Etkisi

KDK'nın Gazze Raporu'nun uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırması ve Gazze'deki insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi için önemli bir adım olması bekleniyor.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM