Kalp krizi belirtileri neledir? Nelere dikkat etmeliyiz?

Damar sertliği ve kireçlenmesi olarak bilinen ateroskleroz hastalığı damarların daralmasına ve hatta tıkanmasına neden olabilir. Kalbimizi oluşturan kas dokusu yeterli kan ile beslenemez.

SAĞLIK 8.07.2022 11:24:00 0
Kalp krizi belirtileri neledir? Nelere dikkat etmeliyiz?

Koroner arter tıkanıklarında oluşan göğüs ağrısı genellikle ezici, sıkıştırıcı, baskı hissi şeklinde hissedilir. Ağrının yayılımı göğüs kafesinde iman tahtasından boğaza doğru yayılabileceği gibi sırta ve sol kola vuran ağrıda görülebilir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme kalp krizi belirtileri ve kalp krizine karşı dikkat etmemiz gerekenleri açıkladı.

Günümüzde en sık ölümlerin görüldüğü hastalık grubu kalp ve damar hastalıkları. Bu nedenle hastalığın tanınması ve insanların bilinçlendirilmesi önem arz ediyor. Kalbimiz devamlı çalışan, vücudun ihtiyacı olan kanı dokulara pompalayan, olağanüstü bir organ. Kalbimizin sol kısmından çıkan ana aort damarı tüm vücuda kan taşıyan en büyük damardır ve anatomisi gereği ilk dalını yine kalbin kendisine veriyor. Bu damarlar kalbin beslenmesi için bir ağ oluşturuyor ve bu sisteme koroner dolaşım deniliyor.

Damar sertliği ve kireçlenmesi olarak bilinen ateroskleroz hastalığı bu damarların daralmasına ve hatta tıkanmasına neden olabiliyor. Bu durumda kalbimizi oluşturan kas dokusu yeterli kan ile beslenemez. Yeterli beslenemeyen kas dokusu görevini yapamaz ve hastalık ile ilgili şikayetler çok geniş bir yelpazede kendini gösterir. Yeterli kasılamayan kalp kası görevini yapamayacağı için kalp yetersizliğini oluşturan nefes darlığı, ödem, çarpıntı gibi şikayetlere neden olabileceği gibi ani olarak oluşan koroner damarların tıkanıklığı ölümcül aritmiler ve göğüs ağrısı olarak kendini gösterebilir. Koroner arter tıkanıklarında oluşan göğüs ağrısı genellikle ezici, sıkıştırıcı, baskı hissi şeklinde hissedilir. Ağrının yayılımı göğüs kafesinde iman tahtasından boğaza doğru yayılabileceği gibi sırta ve sol kola vuran ağrıda görülebilir. Sık olarak beklenmese de her iki kola vuran ağrının da olabileceğini belirtmek gerekir.

Kalbimizi uyaran sinir uçları diğer organları uyaran sinirlere de komşuluk gösterdiğinden sindirim sistemini ilgilendiren bazı bulgular ile benzerlik gösterebilmektedir. Özellikle reflü ve gastrit, safra kesesi iltihabı benzeri şikayetleri de taklit edebilir. Yine kalbimizin düzenli çalışma ritmi bozulacağından çarpıntı, tekleme olarak hissedilebilecek aritmiler meydana gelebilir. Bu aritmiler kalp krizi esnasında maalesef ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.

Özellikle hareket ettiğimiz veya efor sarf ettiğimiz esnada şikayetler meydana geliyorsa damar tıkanıklığı açısından şüphe duymak ve bir doktora başvurmak gerekmektedir. Şayet istirahat halinde, yani dinlenirken veya otururken bu durum meydana geliyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak şarttır çünkü bir kalp krizi atağı habercisi olabilir. Şayet bilinen bir koroner arter hastalığınız var ise ilaçlarınızı yanınızda bulundurunuz. Ani olarak başlayan ağrıda etrafınızdan yardım isteyiniz ve damar genişletici ilacınızı alınız. Temiz ve açık havaya çıkarak oksijen almaya çalışmanız gerekmektedir. Mümkünse hava almanızı engelleyecek kıyafetleri acil olarak çıkartınız. Şayet var ise aspirin çiğnemek bu esnada faydalı olacaktır ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışın. (CNN)


GÜNDEM
1

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

2

Biden: Amcamı yamyamlar yedi

3

İncirlik Üssü ile ilgili yeni karar

4

Türkiye ve Azerbaycan imzayı attı!

5

Kanarya yarı final peşinde! İşte Fenerbahçe-Olympiakos maçının muhtemel 11'leri