İkinci el araç piyasası durgunluk yaşıyor

Son zamanlarda ikinci el araç piyasasında durgunluk yaşanıyor. Sıfır araç fiyatlarının dengelenmesi ve kredi faizlerinin artması gibi etkenler, ikinci eldeki satışları düşürdü.

EKONOMİ 24.02.2024 14:07:00 0
İkinci el araç piyasası durgunluk yaşıyor

Son zamanlarda ikinci el araç piyasasında durgunluk yaşanıyor. Sıfır araç fiyatlarının dengelenmesi ve kredi faizlerinin artması gibi etkenler, ikinci eldeki satışları düşürdü. Fiyatlar da bu durgunluktan nasibini alarak bölgeye göre %15-%30 oranında geriledi.

Birkaç ay öncesine kadar oldukça hareketli olan ve fiyatların her geçen gün arttığı ikinci el piyasası, son dönemde adeta durma noktasına geldi. Bu durum, ekspertiz firmalarından noterlere kadar tüm sektör paydaşlarını etkiledi.

İkinci el otomobil piyasasında durgunluk: Fiyatlar düşüyor, satışlar azalıyor

Durgunluğun en önemli nedenlerinden biri, sıfır araç fiyatlarının dengelenmesi olarak gösteriliyor. Son dönemde sıfır araç tedarikindeki iyileşme ve ÖTV indirimleri, sıfır fiyatlarıyla ikinci el fiyatları arasındaki makası daralttı.

Kredi faizlerinin yükselmesi de ikinci el satışlarını etkileyen bir diğer faktör. Yüksek faizler, alıcıların kredi kullanmasını zorlaştırıyor ve bu da talepte azalmaya yol açıyor.

Eksperler ve noterler: İşler azalıyor

Piyasadaki durgunluk, fiyatlarda da düşüşe neden oldu. Bölgeye göre değişmekle birlikte, fiyatlar %15-%30 oranında geriledi. Satılan araçların büyük kısmını ise 500 bin-700 bin lira arasındaki fiyat bandında yer alan araçlar oluşturuyor.

Sektör paydaşları, satışlardaki durgunluğun devam etmesi halinde fiyatların daha da düşmesini bekliyor. Ayrıca piyasada ikinci el aracı sadece ihtiyacı olanların aldığı belirtiliyor.

 


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM