Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan kira geliri beyannamesi uyarısı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira geliri beyannamesi vermeyen mükelleflere yönelik denetimlere başladı.

EKONOMİ 25.01.2024 11:03:00 0
Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira geliri beyannamesi vermeyen mükelleflere yönelik denetimlere başladı. Yaklaşık 2 milyon konut tek tek kontrol edilecek, kiralık konutlar belirlenecek. Beyanname vermeyen mükelleflere işlem yapılacak.

Bakanlık, kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasının önüne geçmek için denetimlere başladı. Bu kapsamda, yaklaşık 2 milyon konut tek tek kontrol edilecek. Konutların kiralık olup olmadığı, kiracıların kimler olduğu tespit edilecek.

Denetimlerde, kiracılardan gerekli bilgiler talep edilecek. Bu bilgiler elektronik ortamda tutulacak. Kontrollerin ardından, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlem başlatılacak.

2 milyon konut tek tek kontrol edilecek

Kira geliri beyannamesi, ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi daireleri aracılığıyla yapılabiliyor. İnternetten de başvuru yapmak mümkün. Dijital vergi dairesinin internet adresi olan https://dijital.gib.gov.tr/ üzerinden de başvurular yapılarak beyanname doldurulabiliyor.

Kira geliri beyannamesi, kira geliri elde eden tüm mükellefler tarafından verilmelidir. Kira geliri elde eden mükellefler, kira gelirlerini yıllık beyanname ile veya 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 86. maddesine göre verebilirler.

Kira geliri beyannamesinin verilme süresi

Kira geliri beyannamesi, her yıl Mart ayının 25'ine kadar verilmelidir. Ancak, 2023 yılı için kira geliri beyannamesi, 31 Mart 2024 tarihine kadar verilebilir.

Kira geliri beyannamesi vermeyen mükellefler, 2023 yılı için 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesine göre 30 günlük süre içinde beyannamelerini vermeleri için uyarılacaktır. Bu uyarıya rağmen beyanname vermeyen mükellefler, 2023 yılı için 48.000 TL'ye kadar vergi ziyaı cezasına çarptırılabilir. Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 355. maddesine göre, kira gelirlerini beyan etmeyen mükelleflere, her bir konut için 10.470 TL'ye kadar özel usulsüzlük cezası kesilebilir.


GÜNDEM
1

Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu

2

TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İBB'ye tepki: "İhmalin bedeli ağır oldu"

4

İçişleri Bakanı: DEAŞ'lı terörist Beykoz'da yakalandı

5

MİT Hakurk'ta 15 teröristi etkisiz hale getirdi

SİYASET