Güney Afrika'dan İsrail'e Lahey yanıtı!

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın 'Gazze'de soykırım davası' başvurusunu kabul etti. Mahkeme, İsrail’in dosyanın reddi talebini reddetti. İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verildi.

GÜNDEM 28.01.2024 10:23:00 0
Güney Afrika

İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliam ve soykırımın neticesinde Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na açtığı davada, 15 e 2 oyla İsrail hakkında ihtiyati tedbir kararı verilmişti.

Karar doğrultusunda İsrail soykırımla yargılanacak. İlgili soykırım davasında, "İsrail Devleti, Gazze'de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı" talebiyle ilgili, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti.

Divanın aldığı bu karar tüm ülkelerin gündemine bomba gibi düşerken uluslararası camiada geniş yankı uyandırmıştı.


Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"İsrail'e karşı dava açmamıza riskli diyorlar. Bize saldırabilir, iç karışıklık çıkarabilirlermiş. Ne olursa olsun ilkelerimize bağlı kalacağız. Bazı kişiler, bu işe karışmanın Güney Afrika'nın işi olmadığını söyledi. Bizler Güney Afrikalılar olarak, bize karşı işlenen suçların başka yerlerde başka insanlara karşı işlenmesine de seyirci kalmayacağız." dedi.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM