Gözler Lahey’ de: Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı soykırım davasında ara karar

Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’e açılan soykırım davasında bugün tedbir kararının açıklanması bekleniyor.

CANLI YAYIN 26.01.2024 12:09:00 0
Gözler Lahey’ de: Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı soykırım davasında ara karar

Tüm dünyanın gözü Lahey'de gerçekleşen davaya çevrilmiş durumda. 7 ekimden beri onbinlerce sivili katleden İsrail Lahey'de yargılanıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan soykırım davasında bugün tedbir kararının çıkması bekleniyor.
Divan’ın vereceği tedbir kararının İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal edip etmediğine ilişkin olmasa da muhtemel soykırım tehlikesine karşı; asıl karar verilinceye kadar tarafların uyması gereken geçici önlemleri içerecek.


Uluslararası Adalet Divanı’nın vereceği kararlar bağlayıcı olsa da herhangi bir yaptırımı yok. Güney Afrika ise mahkemeden, Gazze’deki askeri operasyonların derhal durdurulmasını, Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli makul tedbirlerin alınmasını, yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek insani yardıma erişimlerinin sağlanmasını, soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımların atılmasını, soykırımın delillerinin muhafaza edilmesi ve bu amaçla gelen uluslararası görevlilerin Gazze’ye erişiminin engellenmemesini talep ediyor.


İsrail hükümeti ise yaptığı açıklamada Uluslararası Adalet Divanı'ndan çıkabilecek her türlü karara karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Başbakan Binyamin Netanyahu dün, Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı genel merkezinde hukukçularla bir araya geldi. Olası senaryoların tartışıldığı toplantıya Başsavcı Gali Baharav-Miara, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Adalet Bakanı Yariv Levin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi katıldı.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM