Gerçeği gördüler! “Türkiyesiz ayakta kalamazlar”

Amerikan siyaset dergisi Foreign Policy'de yer alan bir analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna savaşında Rusya ve Batılı ülkeler arasında uyguladığı diplomasi başarısı değerlendirildi.

DÜNYA 2.12.2022 00:43:00 0
Gerçeği gördüler! “Türkiyesiz ayakta kalamazlar”

Foreign Policy, "Türkiye NATO'nun Ukrayna Üzerindeki Mihver Noktası" başlıklı yazıda Türkiye'nin NATO için vazgeçilmez bir ortak olduğunu vurguladı.

Dergi, Avrupalı ve ABD'li siyasetçilerin, Türkiyesiz NATO'nun ayakta kalamayacağı konusunda hemfikir olduğunu yazdı. Analizde, “NATO'daki liderler Türkiye Cumhurbaşkanı'nı eleştirmekten kaçınmaya özen gösteriyor. Savaşın 10. ayına girerken, Erdoğan bu krizde sahip olduğu eşsiz gücü sergileyerek farklı görüşleri görmezden geliyor” değerlendirmesi yapıldı.

NATO, TÜRKİYE'NİN VARLIĞI OLMADAN YAŞAYAMAZ

Analizde, Ankara'nın tutumunun sadece kendisinin değil dünyanın geri kalanının da menfaatine olduğunun altı çizildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Batı'dan farklı olarak Putin'le bağlarını koparmadığı belirtilen analizde, "Çok sayıda ABD'li milletvekilinin yanı sıra Avrupalı siyasetçilerle de yapılan görüşmelere göre üyeler, NATO'nun, Türkiye'nin varlığı olmadan yaşayamayacağı görüşünde birleşiyor. Ancak ortak kanı, Türkiye ile müttefik olmanın bir bedeli olduğu yönünde" değerlendirmelerine yer verildi.

DİPLOMASİYLE HEM BATI'YI HEM DE RUSYA'YI KENDİSİNE BAĞLADI

Analizde Avrupalı ve ABD'li çok sayıda siyasetçinin de bu konuda aynı kanıya sahip olduğu belirtildi. Makalede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyguladığı usta işi diplomasiyle hem Batı'yı hem de Rusya'yı kendisine bağladığı belirtildi. Dergiye açıklamalarda bulunan NATO Avrupa Güvenliği Uzmanı Rachel Rizzo, "Bir bakıma hem Avrupa'nın hem de Rusya'nın Erdoğan'a ihtiyacı var. Bundan dolayı Erdoğan her zaman ülke çıkarlarını ön planda tutmayı başarabiliyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN BAŞARILI STRATEJİSİYLE ULUSLARARASI TOPLUM BÜYÜK KAZANIMLAR SAĞLADI

Yaptıkları ve kazanımlarıyla Türkiye'nin savaş başlangıcından beri uyguladığı politikaların, herkes için vazgeçilmez bir aktör olarak ön plana çıkmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Ankara'nın yürüttüğü stratejik hamlelere ilişkin, "Erdoğan, Rusya'nın işgalini kınadı, Ukrayna toprakları üzerindeki iddialarını tanımayı reddetti ve Kiev'e temin ettiği SİHA filosu ile Rus birliklerinin ilerleyişine ket vurdu. Öte yandan, Batı Rusya'ya cezalandırıcı yaptırımlar uygularken, Erdoğan Kremlin'e ekonomik güvenli bir liman teklif etti, iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirdi ve Türkiye'yi Rus doğal gazı için önemli bir merkez haline getirmek için müzakereleri başlattı" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin başarılı stratejisi sayesinde uluslararası toplumun büyük kazanımlar elde ettiği kaydedilen analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna için savaşan İngiliz ve Amerikan vatandaşları da dahil olmak üzere Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takaslarına aracılık ettiği, Ukrayna tahıl ihracatının Karadeniz'deki Rus ablukasına rağmen, güvenli geçişine olanak tanıyan bir anlaşmaya ön ayak olduğu hatırlatıldı.


GÜNDEM
1

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

2

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

3

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

4

Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Mustafa Yaşar şehit oldu!

5

Kırmızı et üretimi rekor kırdı: 2023'te %8,8 artış

ASAYİŞ