Fransa'da tren seferlerinin iptali nedeniyle yolculara bilet parasının 2 katı geri ödeme

Fransa'da kontrolörlerinin grevi nedeniyle tren seferlerinin iptal edilmesi sonrası resmi demir yolu şirketi SNCF, bileti iptal edilen yolculara bilet bedelinin 2 katı iade yapılacağını açıkladı.

DÜNYA 21.12.2022 17:20:00 0
Fransa

Le Figaro'nun haberine göre SNCF Başkanı Christophe Fanichet, seyahat etmeyecek ve bileti iptal edilecek yolcular için yüzde 200 geri ödeme yapılacağını açıkladı.

Fanichet, grevin şirkete "onlarca milyon avroya" mal olduğunu belirtti.

SNCF'in yolculardan özür dileyeceğini aktaran Fanichet, "Noel tatili döneminde bir grev, gerçekten kabul edilemez, kızgınım." ifadesini kullandı.

Hükümet, sağ ve aşırı sağ partiler greve giden demir yolu çalışanlarına tepkili

France Inter'e konuşan Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, "Açıkçası, grev hakkını, çalışanların gösteri yapma veya eyleme geçme hakkını sorgulamıyorum ama bunu bir Noel hafta sonunda yapmak şart mı? Hayır tabii ki, Noel'de greve gidilmez." diyerek tepki gösterdi.

Veran, kontrolörlerin Noel nedeniyle grevlerine son vermesi çağrısında bulundu.

Ticaret, Zanaat ve Turizm'den sorumlu Bakan Olivia Gregoire da "Bazıları şahsi menfaatlerini umumun menfaatinin üzerinde tutuyor." ifadesini kullanarak greve giden demir yolu çalışanlarının, Noel kutlamalarında sıkıntıya sebep olacağı yorumunu yaptı.

Merkez sağ partisi Cumhuriyetçiler (LR) senatörü Valerie Boyer, Twitter'dan yaptığı açıklamada, yılbaşında bir arada olamayacak olan aileler nedeniyle üzüntü ve öfke duyduğunu belirterek grevle kamu hizmetinin sürekliliğinin ihlal edildiğini savundu.

Senatodaki LR grubu Başkanı Bruno Retailleau da "SNCF grevcileri bu kadar aileye rağmen Noel'i mahvettikleri için utanmalı. Sadece en zenginler uçakla (yolculuk için) çözüm bulacak. Birkaç düzine insanın binlerce kişiyi engellediği bu duruma bir son vermemiz gerekecek." ifadesini kullandı.

Aşırı sağ parti Ulusal Birlik'in (RN) milletvekili Frederic Falcon'un "Fransızlar için değersiz" ifadesini kullandığı grev için, aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen'in yeğeni Marion Marechal da SNCF yönetimini taviz vermekle suçladı.

Marechal, "Sendikalar ve bir avuç grevci bütün Fransız halkını rehin aldı. Bu dayanılmaz. Tekrar ediyorum, Fransız sendika sisteminde reform yapmalıyız." ifadeleriyle greve tepki gösterdi.

Her 3 tren seferinden biri iptal edilmişti

Fransa'da tren kontrolörlerinin grevi nedeniyle 23 Aralık Cuma günü yapılması planlanan her 3 tren seferinden 1'inin iptal edildiği açıklanmıştı.

Hafta sonu trenle yolculuk yapması beklenen 800 bin kişiden yaklaşık 200 bininin yolculuk yapamayacağı ifade edilmişti.

Bunun üzerine resmi demir yolu şirketi SNCF, bileti iptal edilen yolculara bilet bedelinin 2 katı iade yapılacağını açıklamıştı.

Tren kontrolörleri, maaş artışı ve kendilerine makinistlerinkine eş değer bir statü verilmesini talep ediyor.


GÜNDEM
1

1 MAYIS'TA TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ!

2

Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu

3

TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!

4

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İBB'ye tepki: "İhmalin bedeli ağır oldu"

5

İçişleri Bakanı: DEAŞ'lı terörist Beykoz'da yakalandı