Fitch'ten Türkiye'ye müjdeli haber: Kredi notu yükseldi!

Uygulanan program meyvesini verdi! Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü de "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

EKONOMİ 9.03.2024 12:49:00 0
Fitch

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch RatingsTürkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü de "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Bu gelişme, 12 yıl aradan sonra gelen ilk not artışı olarak dikkat çekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kararı değerlendirirken, uygulanan programın somut sonuçlarının ülke kredi notuna da yansıdığını söyledi. Şimşek, "Pozitif görünüm önümüzdeki dönemde not artışının süreceğine işaret ediyor." dedi.

Fitch'in açıklamasında not artırımının, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca:

  • Enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı
  • Bu durumun daha olumlu dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığını yansıması olduğu

kaydedildi.

Bakan Şimşek de, yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde makro finansal istikrarın daha da pekişeceğini ve kredi notunun yükseleceğini vurguladı.

Bu gelişme, Türkiye ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Fitch'in not artışı ve "pozitif" görünüm kararı, yatırımcı güvenini artıracak ve Türkiye'ye sermaye girişini kolaylaştıracak.


GÜNDEM
1

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

2

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

3

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

4

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

5

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

SİYASET