Enerji ve gıda krizi" dünyayı sarstı!

Hangi ülkede fiyatlar ne kadar arttı?

DÜNYA 22.11.2021 17:00:00 0
Enerji ve gıda krizi

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Dünya enerji ve gıda fiyatlarındaki aşırı artışın şokunu yaşıyor. Küresel enflasyonun %100 arttığı son bir yılda fiyat artışlarından etkilenmeyen tek bir ülke yok.

Pandemi küresel piyasaların dengesini bozdu. Avrupa başta olmak üzere Dünya piyasaları enerji ve gıda fiyatlarındaki aşırı artışın etkisi altında... Son bir yılda doğalgaz ve spot elektrik fiyatları İngiltere, Almanya ve Hollanda'da yaklaşık % 300 artış gösterdi. Doğalgazdaki artış ile birlikte talep artınca kömür fiyatları da tavan yaptı. Avrupa'da kömürün ton fiyatı Ekim'de 275 dolar düzeyine gelerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Çin'de kömürün tonu 250 Dolar'a kadar yükseldi. Böylelikle geçtiğimiz yıl Kasım ayında 55 Dolar olan 1 ton kömürün fiyatı %400 zamlandı. Ham petrolün fiyatı bir yılda 2 kat artarak 85 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Bu rakam son 7 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

KÜRESEL ENFLASYON %100 ARTTI

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun yayımladığı "Gıda Fiyat Endeksi" küresel enflasyondaki durumu gözler önüne serdi. Buna göre Dünya'da gıda fiyatları Ağustos ayı itibariyle yıllık %33 artış gösterdi. Bitkisel yağlarda fiyat artışı %67, şekerde %48, buğdayda %41 ve pirinçte %38 oldu. Et ve süt ürünlerindeki fiyat artışları da çift haneli rakamlarda seyretti. Küresel enflasyon ise %1.2'den %2.4'e çıkarak %100 artış kaydetti. ABD'de son 31 yılın, Almanya'da son 28 yılın, Fransa ve İngiltere'de ise son 10 yılın en yüksek enflasyonu yaşanıyor.

TÜRKİYE NE DURUMDA?

Türkiye ve çevresindeki 40 ülkeyi kapsayan ve Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) verileri baz alınarak yapılan araştırmayla enerji fiyatları sıralaması ortaya çıktı. Buna göre, Türkiye meskenlerde tüketilen elektrik fiyatlarında 40 ülke arasında 34'üncü sırada, doğalgaz fiyatlarında ise 38'inci sırada yer aldı. Yani Türkiye elektriği en ucuz kullandıran ilk 6, doğalgazı en ucuz kullandıran ilk 3 ülke arasında... GLOBALPETROLPRICES'ın 15 Kasım 2021'de paylaştığı verilere göre Türkiye benzini 0.81 Dolar ile petrol üreticisi ülkelerden sonra en ucuzu kullandıran ülkelerden biri durumunda... Bu fiyat Çin'de 1.27 Dolar, Japonya'da 1.45 Dolar, Fransa, Almanya ve İngiltere'de ise 1.88 Dolar düzeyinde.


GÜNDEM
1

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

2

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

3

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

4

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

5

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

SİYASET