Dünya Basınında Türkiye’nin İsveç Kararı

Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü Meclis’e taşıyacağını duyurmasının ardından dünya basınında manşet oldu.

GÜNDEM 11.07.2023 10:24:00 0
Dünya Basınında Türkiye’nin İsveç Kararı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta NATO zirvesi öncesinde, NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson içinde 3’lü müzakere yapıldı.

Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceği kararının alındığı toplantı, dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Haberlerde, "zirvenin mutlak kahramanı" olarak vasıflandırılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine "yeşil ışık" yaktığı anlatım edilerek Türkiye'nin İsveç'in ittifaka üyeliğini destekleyeceği belirtildi.

Basında manşet olan başlık ise, "Erdoğan İsveç'in NATO'ya katılmasının önünü açtı", "Akşam saatlerinde bir sürpriz", "Anlaşma sağlandı, İsveç yakında NATO'ya katılacak", "Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği önündeki engeli kaldırma sözü verdi" ifadeleri yer aldı.

İspanya'da El Pais gazetesi manşetine "Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliği önündeki engeli kaldırma sözü verdi" başlığı altında verdiği haberde, "İsveç'in NATO'nun 32. üyesi olma yolu açıldı. Yoğun bir müzakere turu, Ankara'nın, neredeyse tüm diğer müttefiklerinden gelen güçlü baskılara rağmen sürdürdüğü İsveç'in katılımına yönelik vetosunun engelini kaldırma taahhüdünü mühürlemesini mümkün kıldı." diye belirtti.

 ABC gazetesi  "Erdoğan, İsveç'in tarihi tarafsızlığını sona erdirecek olan NATO'ya üyeliğine yeşil ışık yaktı" başlığını kullandı. "Erdoğan, kendisini mevcut dünya liderlerinin büyük stratejisti-müzakerecisi olarak gösteriyor. Ne Biden ne Macron ne de Scholz" ifadesini kullanan gazete, "Erdoğan'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta arabuluculuğa bugün NATO Zirvesi'nde İsveç'in 32. üye olmasına evet diyerek yeni bir başlangıç eklediğini ve zirvenin mutlak kahramanı olduğunu" kaydetti.

 


GÜNDEM
1

Starbucks'ın değeri İsrail saldırıları protestolarında eriyor

2

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel’le görüşmesine ilişkin konuştu

3

RTÜK'ten kişisel verileri ihlal eden televizyonlara ceza

4

Irak'ın kuzeyinde PKK'lılara büyük darbe: 32 terörist etkisiz hale getirildi

5

Ümraniye'de otobüs şoförüne silahlı saldırı

GÜNDEM