Derin ABD, Türkiye’yi hedef almaya devam ediyor

İsveç basınına konuşan Beyaz Saray'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması gerektiğini söyledi.

DÜNYA 30.01.2023 20:23:00 0
Derin ABD, Türkiye’yi hedef almaya devam ediyor

Beyaz Saray'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması gerektiğini savundu.

NATO üyesi bir ülkenin dışlamanın mümkün olup olmadığı sorusuna yanıt veren Bolton, "Uluslararası hukuktaki rebus sic statibus maddesi hemen hemen her şeye izin verir. NATO'ya katılmak isteyip istemediklerini seçebilirler. Ya da NATO'yu feshedip yeniden kurabiliriz. Bunu çözmenin birçok yolu var," diyerek Türkiye'yi NATO'dan çıkarmak için gerekirse NATO'yu feshedebileceklerini gündeme getirdi.

Türkiye'nin S-400'leri neden aldığını da unutarak ABD'nin Erdoğan'ı durdurmaya çalıştığını ABD'nin Patriot sisteminin satışına onay verdiğini ileri sürdü.

F-16 süreci üzerine de konuşan Bolton, skandal ifadelerini sürdürdü. 'Erdoğan'ı yatıştırmamak için Mayıs'taki Türkiye seçimleri sonrasını beklemek gerektiğini' belirtti.

Geçtiğimiz günlerde, The Wall Street Journal'a makale yazan Bolton, "Batı'nın, Türkiye'deki muhalefetin yaklaşmakta olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarı şansı elde etmesini sağlamaya yardım etmek için cesur bir adım atması halinde Erdoğan'ın durdurulma şansı söz konusu" demişti.

Muhalefetin etkili bir kampanya yürütmesi ve birlik içinde kalması halinde Erdoğan'ın seçimde yenileceğini öne süren John Bolton, "Erdoğan'a karşı koyulmazsa, işler daha da kötüye gidecek" iddiasında bulunmuştu.

"BAŞKA ÜLKELERDE DARBE YAPILMASINA YARDIM ETTİM"

Geçtiğimiz aylarda, Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim sonuçlarına kabul etmeyip 6 Ocak'ta darbe yapmaya kalkışıp kalkışmadığı konusunda CNN sunucusu Jake Tapper ile Bolton arasında dikkat çeken bir tartışma yaşanmıştı. Bolton, 6 Ocak olaylarının "dikkatlice planlanmış bir darbe" olarak nitelenmesine yönelik, Trump'ın böyle çalışmadığını, bir fikirden başka bir fikre kolay atladığını söylemişti.

Tapper'ın "Darbe yapmak için son derece zeki olmaya gerek yok." diye karşılık vermesi üzerine Bolton, şu ifadeleri kullanmıştı: "Burada değil de başka ülkelerde darbe planlamalarına yardımcı olmuş biri olarak buna katılmıyorum. Bu çok çalışma gerektirir. Onun yaptığı bu değildi. Bir fikirden başka bir fikre atlıyordu. Sonuç itibariyle o, bu isyancıların Kongreye girmesinin önünü açtı ama anayasayı ortadan kaldırmak için değil."

15 TEMMUZ HAİN DARBE GECESİNİ DESTEKLEDİ

Bolton'ın ağzından kaçırdığı darbe itirafı, akıllara 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesini getirmişti. Bolton, 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi sırasında katıldığı FOX News canlı yayınında açık açık darbe yanlısı olduğunu söylemişti. Canlı yayında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine de skandal ifadeler kullanan Bolton, Türkiye nefretinin yanında İslam düşmanlığını da gözler önüne sermişti.

Darbe girişimi gecesi yapılan canlı yayına düşünce kuruluşu American Enterprise Enstitüsü uzmanı olarak katılan Bolton, "Türk ordusuna Erdoğan'ın yıkmaya çalıştığı anayasayı koruma yetkisi verildiğini" iddiasında bulunmuştu.


GÜNDEM
1

Korhan Berzeg davasında son gelişme! Arama çalışmaları tamamlandı

2

Hakurk'ta hava harekatı: 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi!

3

Türk-İş Sendikası: Açlık ve yoksulluk sınırı nisan ayında yükseldi

4

Kredi kartı kısıtlamaları geliyor! TCMB'den flaş adımlar

5

Bozdoğan-33 operasyonu: 1 Mayıs'ı provoke etmeye hazırlanan 58 kişi yakalandı!

GÜNDEM