Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2022'de büyümemiz devam edecek

Dünyada hayatın pahalılaştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yine de Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini, 2022'de de aynı büyümeyi göreceklerini aktardı.

POLİTİKA 9.03.2022 14:46:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2022

Rusya-Ukrayna savaşı, birçok ülkenin ekonomisine zarar getirdi.

Dünya ülkelerinde hayat pahalılığı göze çarparken, Türkiye'de de aynı durum söz konusu.

‘DÜNYADA HAYAT PAHALILIĞI VAR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kurdaki yükselişten, EMTIA fiyatlarının artışından kaynaklanan bir hayat pahalılığı ile karşı karşıyayız. Ancak enflasyonun sadece ülkemize mahsus bir durum olmadığı, gelişmiş ülkelerin de aynı sıkıntılarla boğuştuğu bir gerçektir. " dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, tüm bunlara rağmen Türkiye'nin üretim ve istihdam gücü ile şoklara karşı dayanıklılığını bir kez daha gösterdiğini dile getirdi.

"Elle gelen düğün bayram demiyoruz. Ama bu hakikat ele alınmadan yapılan her değerlendirmenin de eksik ve hatalı olduğunu söylüyoruz." diyen Erdoğan, Türkiye ekonomisinin son 10 yılın en büyük büyüme oranına ulaştığını hatırlattı.

"2021 YILINDA SON 10 YILIN EN BÜYÜK BÜYÜME ORANI"

Erdoğan, “Sağlam ekonomik temellerimiz ve uyguladığımız etkin politikalar sayesinde salgın döneminde en hızlı toparlanma kabiliyeti gösteren ekonomilerden biri olduk. Nitekim küresel ekonominin yüzde 3.1 daraldığı, 2020 yılında Türkiye ekonomisi, yüzde 1.8 büyüyerek Çin ile birlikte pozitif büyüme kaydeden iki ülkeden biri olmuştur.  Küresel tedarik zincirinde görülen aksamalar, salgın kaynaklı belirsizlikler ve hızla artan girdi fiyatlarına rağmen Türkiye ekonomisi 2021 yılında da yüzde 11 ile son 10 yılın en büyük büyüme oranına ulaşmıştır. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz büyümeye yurt içi talebin etkisi 6,1 puan net, dış talebin katkısı ise 4,9 puan olmuştur.” dedi.


“2022’DE DE BÜYÜMEMİZ DEVAM EDECEK”

Rusya-Ukrayna savaşının enflasyonu da olumsuz etkilediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kişi başına düşen milli gelirimizin döviz kurundaki yükselişe rağmen bir önceki yıla göre 900 doların üzerinde artarak 9 bin 535 dolar olarak gerçekleşmesi de önemli bir gelişmedir. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, satın alma yöneticileri endeksi ve elektrik tüketimi gibi öncü göstergeler, ekonomik büyümenin 2022 yılında da süreceğine işaret ediyor. Geçtiğimiz aralık ayı itibarıyla istihdam 30 milyonu aşarak tarihi bir seviyeye çıkmıştır. Rusya-Ukrayna savaşı ülkemizde de enflasyonu olumsuz etkiliyor. Bu konuda da çok sayıda adım attık, atıyoruz, atacağız.” diye konuştu.

“GIDA FİYATLARINDAKİ DALGALANMALARI MERCEK ALTINA ALDIK”

Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları mercek altına aldıklarını belirten Erdoğan, “Elektrikte ve doğalgazda sübvanseler ile vatandaşımızı korumayı sürdürüyoruz. Akaryakıttaki artışı da yakından takip ediyoruz. Sondaj gemilerimizi inşallah 5'e çıkarıyoruz. Sondaj çalışmalarında çok daha güçlü bir hale gelmiş olacağız. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları mercek altına aldık, gereken neyse yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

"TBMM ÇALIŞIYOR, ÜRETİYOR, HİZMET EDİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından diğer satır başları şöyle:

“Milletvekillerimiz ile artık gelenek haline getirdiğimiz kahvaltılı istişare toplantılarımızın yeni turunu sürdürüyoruz.

TBMM çalışıyor, üretiyor, ülkemize hizmet ediyor. Katkıda bulunan her bir vekilimize şükranlarımı sunuyorum. Emeğiniz, gayretiniz, fedakarlığınız için her birinize teşekkür ediyorum.

İktidarın olduğu yerde elbette muhalefet de bulunacaktır. Türkiye'nin talihsizliği muhalefet sıfatını hak edecek bir muhalefet liderliği ve organizasyonundan uzak bulunmasıdır.

"GÜYA YÖNETİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRECEK"

Girdiği 16 seçimin tamamında hezimete uğrayan CHP kendini geliştirmek yerine sürekli geriye gitmiştir. CHP, şimdi peşine taktıkları ile 28 Şubat ittifakı kurdu.

Güya seçimi kazanınca yönetim sistemini değiştirecek, dünyayı güzelleştirecekmiş.

Biz iddialı bir parti olarak karşımızdaki muhalefetin de iddialı olmasını isteriz. Karşımızdaki ittifak bizi kah güldürüyor, kah hayrete düşürüyor, kah hüzünlendiriyor.

Dünyanın içinden geçtiği şu dönemde gereken cesaretli adımları nasıl atacaklarını doğrusu merak ediyoruz? Yolun başında birbirlerine bu kadar güvensiz olanlar ne yapacaklar merak ediyoruz?


"ENFLASYONLA İLGİLİ ÖNERİ GÖRMEDİK"

28 Şubat İttifakı'nın karşı çıktığı hususlara bakınca Türkiye'nin küresel kazanımlarından vazgeçeceklerini görüyoruz.

Daha şimdiden dev yatırımları yapan müteahhitleri tehdit etmek sureti ile, 'Sakın ha' diyen bir muhalefetin örneğini görmedik, duymadık, bilmiyoruz. Bu nasıl bir anlayıştır, nasıl bir yaklaşımdır?

Enflasyonu nasıl düşürecekleri ile ilgili herhangi bir program önerilerini görmedik.

Tek işleri koalisyon güzellemesi yapmak. Daha Cumhurbaşkanı adayları bile belli değil ama başbakanlık pazarlığına girdiler.

"ESER VE HİZMET YARIŞINA GİRECEĞİMİZ MUHALEFET İSTİYORUZ"

Bu gülünç orta oyunu bile milletimizi naasıl kandırmaya çalıştıklarının göstergesidir.

Dün Gezi olaylarında ekonomiyi batırın çağrısı yapan bunlardı. Bugün yağ üzerinden ülkenin üzerine kara bulut toplamaya çalışanlar yine bunlar.

Biz eser ve hizmet yarışına gireceğimiz bir muhalefet istiyoruz. Biz yıkmanın değil yapmanın hedefi ile yapılacak bir siyasetin peşindeyiz.

 

"BU SÜREÇTE YALNIZ BIRAKILDI"

Dünyada gücü elinde bulundurduğunu söyleyen ülkeler neredeler? Geldiler mi, gereken desteği verdiler mi? Sadece bol bol nasihat çektiler.

Herhangi bir insani destek yok. Kurtarma adına attıkları bir adım yok. Tam 11 yıldır bölgemizdeki katliamları uzaktan izliyorlar.

Katliamları engelleyecek, çatışmaların önüne geçecek, zulmü durduracak hiçbir adım atılmadı. Güya gelişmiş ülkeler; adet yerini bulsun şeklindeki mesajlar dışında zulme ses çıkarmadılar.

Bu süreçte yalnız bırakıldık, gizli açık pek çok şantaja, ambargoya da maruz kaldık.

Teröristlerin on binlerce tır dolusu silahlarla desteklendiğini gördük. Buna Avrupa ve ABD dahil. Yüzlerine bunu söyledik.

Mazlumları dinine, kökenine, derisinin rengine göre ayıran bir zihniyetin hiçbir medeniyet ve milliyet ile bağı yoktur.

“CADI AVINA ÇEVİRDİLER, BU NE SAÇMALIK”

Rus sanatçılarına, sporcularına yönelik cadı avını da kabul etmiyoruz. Putin'in arkadaşı diye flarmoni orkestrası şefinin görevine son veriyorsunuz.

Dostoyevski’nin eserlerine yasak getiriyorsunuz, böyle saçmalık olur mu? Bağdat'ta kütüphaneleri yakıp yıkan Hülagü'den bunun ne farkı var?

Şimdiden 2 milyon insan evlerini terk etti. Böyle gitmesi halinde rakamın 5-10 milyonu bulması yakındır. Aralarında sivillerin de olduğu binlerce insan hayatını kaybetti.

Diğer savaşlarda olduğu gibi bunda da acıyı savunmasız kadınlar ve masum çocuklar çekiyor.

Bize ve tüm insanlığa savaşın gerçek yüzünü bir kez daha gösteriyorlar. Savaş ve savaşların kazananı kesinlikle olmaz. Kalbinde merhamet olan birinin çocukların yüzündeki o korku ve dehşeti görüp de hüzün duymaması mümkün değil."


GÜNDEM
1

Emeklilerin promosyon ödemeleri bugün başlıyor

2

Türkiye pazar günü sandığa gidecek

3

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

4

BIST 100 güne yükselişle başladı

5

Gazze'de ölü sayısı 32 bin 490'a çıktı

EKONOMİ