Bedelli askerlik ücreti açıklandı!

Bu yılın ikinci yarısında başvuruda bulunanlar için bedelli askerlik ücreti 122 bin 350 lira 80 kuruş olarak belirlendi.

GÜNDEM 7.07.2023 12:07:00 0
Bedelli askerlik ücreti açıklandı!

Türkiye'de bedelli askerlik yapmak isteyen gençlerin merakla beklediği haber nihayet geldi.

Bu yılın ikinci yarısında başvuruda bulunanlar için bedelli ücret olarak 122 bin 350 lira 80 kuruş belirlendi. Memur maaşlarına uygulanan seyyanen zammın maaş hesabına dahil edilmemesi, bu ücretin daha fazla artmasını engelledi.

Asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından bedelli askerlik ücreti de belirlendi. Temmuz-aralık dönemi için bedelli askerlik ücreti 122 bin 350 lira 80 kuruş olarak açıklandı. Bu ücret, 2023'ün ocak-haziran dönemindeki ücrete göre artış gösterdi.

Seyyanen zam, memur maaşlarına yansıtılmadığı için bedelli askerlik ücretiyle ilgili endişeler vardı. Ancak, memur maaş katsayısına yapılan yüzde 17.55'lik zam, bedelli askerlik ücretinin artış oranının altında kaldı. Bu durumda, bedelli askerlik ücreti enflasyonun üzerinde artış gösterdi.

Bedelli askerlik ücreti, 2019 yılından bu yana sürekli artış kaydediyor. 2019 yılı haziran ayında 31.343 TL olan bedelli askerlik ücreti, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında yüzde 290.36 oranında arttı.

Bedelli askerlik için başvuruda bulunan gençler, başvurudan itibaren 2 ay içinde ücretlerini ödemeleri gerekiyor. Ücret miktarı, ödeme tarihindeki maaş katsayısı üzerinden hesaplanıyor.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için dövizle askerlik uygulaması devam ediyor. Gurbetçiler, başvuru yaptıkları tarihteki bedelli askerlik ücretinin karşılığı olan euro veya diğer döviz cinsinden ödeme yapıyor.

Bedelli askerlik için müracaat edilen tarihe kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya durumunda olanlar, bu duruma düştükleri tarihten başvuru tarihine kadar her ay 1.785 TL ilave ücret ödüyorlar. Yoklama kaçağı durumuna düşüldükten 24 ay sonra bedelli askerlik başvurusu yapanlar ise ek olarak 42 bin 835 TL ödeme yapmak zorunda kalacaklar. Böylece toplam ödenecek tutar 165 bin 186 TL olacak.


GÜNDEM
1

Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu

2

TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İBB'ye tepki: "İhmalin bedeli ağır oldu"

4

İçişleri Bakanı: DEAŞ'lı terörist Beykoz'da yakalandı

5

MİT Hakurk'ta 15 teröristi etkisiz hale getirdi

SİYASET